Miből lesz a papír?

Dátum: 2019.05.09.
Kategória: Érdekesség

Ezeket érdemes tudni a papírgyártásról.

Mindig is kíváncsi voltál, hogyan jut el a papír a kivágott fáktól az íróasztalunkig? Összeszedtük neked a legfontosabb állomásait a papírgyártás folyamatának.

 

A név eredete

A papír szó egy ókori egyiptomi, írásra használt anyag görög elnevezéséből, a papiruszból származik, mely az alapanyagául szolgáló növényről kapta a nevét.

 

Hogyan készül?

A papír pedig nem más, mint egy szárított növényi rostok összepréselésével kialakított sík felület. A legtöbb papírt fából készítik: a kivágott rönkökről lehántolják a kérget, majd felaprítják a megmaradt részt. Az apróra darabolt faforgácsról ezután vegyszerek segítségével leoldják a cellulóz rostokat, így egy sűrű pépes anyag jön létre. Ezután a pépből kirázzák a vizet, majd kiterítik egy dróthálóra, ahol a maradék rostok egymásba kapaszkodva egy széles lappá állnak össze. Miután megszárították az így kapott anyagot, kész a papír.

 

Papír készítése házilag? Naná!

Akár otthon, te magad is készíthetsz papírt. A házilag készített papír esetében a növényi rostokat vízben főzik meg, hogy péppé alakuljanak, majd ezt a pépet egy szűrő segítségével víztelenítik, illetve préselik össze, olyan alakúra és vastagságúra, amilyenre szeretnék. A szitáról leválasztást követően az így összedolgozott papír száradása következik.

 

Modern papírgyártás

 

A modern papírgyártás azonban bonyolult gépi eljárásokkal történik. A felaprított faanyag gépsoron halad keresztül, mire elnyeri végleges formáját.

A szitálás után egy óriási szalagot formálnak a papíranyagból, amit aztán henger alakban préselnek össze. Ez a hosszú hengersor a kívánt vastagságra nyomja össze a péplemezt, így a víz nagy része is kiszorul belőle. Ezt követően a papír feszítőhengereken halad keresztül, amelyek végleg megszárítják. Végül feltekercselik az így elkészült papírszalagot.

Több különböző papírfajta létezik, amelyeknek színét például a gyártáskor hozzáadott vegyi anyagok segítségével változtatják, például klórral kifehérítik őket.

Ajánlott tartalmak