• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Mi történt száz év alatt a gazdaságban?  
Kategória: Pénzügyeink

Egy évszázad alatt sok minden történt a gazdaságban: a nagy acélgyártó vállalatok helyett mára a technológiai óriáscégek kerültek előtérbe. Nézzük a többit!

Az olaj-, vas- és acélipari vállalatok korszaka (1900-as évek)

Az elmúlt száz év gazdasági változásait jól lehet látni a legnagyobb vállalatok ranglistáján. A Standard Oil nevű olaj-előállító cég egészen 1900-ig uralta az olajpiacot az Egyesült Államokban, vagyis monopol helyzetben volt. Azonban egy bírósági rendelet miatt kénytelen volt kisebb társaságokra bomlani. Miért? Ennek a lényege, hogy egy vállalat nem lehet egyeduralkodó egy piacon, mert visszaélhet a hatalmával, így például kedve szerint emelheti az árakat. Vagyis kikerüli a piaci versenyt. Ugyanakkor, a U.S. Steel, amely egy acél-előállító hatalmas cég volt, akkoriban az acélipar kétharmadát irányította az országban, sikeresen elkerülte ezt a sorsot.

A számítógép-gyártók kora (1967-től)

Ötven év elteltével még mindig az olaj volt a legkeresettebb árucikk a világon. 

Aztán jött az IBM, amely az első és egyben legfejlettebb számítógépeket gyártotta. Híres lett a General Motors, amely akkoriban a legnagyobb amerikai autógyártó volt, a Kodak és a Polaroid pedig a kamerákkal futott be. 

A hatvanas évekre azonban megváltozott a helyzet: a Kodak és a Polaroid többé már nem voltak a legnépszerűbb cégek között, de a General Motors és az IBM továbbra is az erős vállalatok között maradt.

Facebook, Google, Apple (2000-től)

Mikor elolvastad a címet, neked is rögtön eszedbe jutott a Facebook, igaz? Hisz majdnem mindenki használja, ráadásul napi több órán keresztül. Ez nem csoda: ma már az olyan közösségi felületeké az irányítás, mint a Facebook, az Amazon, a Google, a Microsoft és az Apple. 

Mindegyik vállalat hihetetlen mértékben fejlődik, folyamatosan piacra dobja az újításait, igyekszik megfelelni a vásárlók igényeinek.

Eközben azok a vállalatok, amelyek az 1967-es években a csúcson voltak, mára lekerültek a toplistákról. A Polaroidnak és a Kodaknak például leáldozott. Ha belegondolsz, ez sem meglepő, hisz már szinte mindegyik okostelefonnak van kamerája, fényképezőgép funkciója. 

Mi jöhet még?

Ahogy megnézzük az elmúlt száz év történéseit, láthatod te is, hogy mennyi minden változott, mennyit fejlődött a világ. Az internet pedig soha nem látott gazdagságot biztosított rengeteg vállalat számára. A jövőben valószínűleg egyre több helyen lesznek például mesterséges intelligenciát használó robotok. De a határ a csillagos ég!

 

 

 

 

Ajánlott tartalmak