Kategória: Pénzügyeink

Elkezdődött az új tanév, ennek apropóján összeszedtünk pár érdekességet, ami a pénzügyekkel, és az árakkal kapcsolatos.

A tankönyvek ára csökkent, a tanszereké alig változott, az iskolai ebéd díja viszont emelkedett az új tanévben.

Drágább az iskolai menza

Képzeld, 2003 óta már duplájára nőtt az iskolai ebéd díja. Egész pontosan az utóbbi 3 év alatt kb.30 forinttal, úgyhogy most 370 forint körül alakul az ára. A felmérések pedig azt mutatják, hogy a számok évről évre magasabbak, azaz egyre drágább lesz az iskolai menza. Bár ha belegondolsz, milyen ételt lehet kapni manapság 400 forintért, láthatod, hogy még mindig olcsónak számít a menza.

Mi a helyzet a tankönyvekkel?

Idén összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki. Az iskolák a megjelölt időben vehették át a raklapokra csomagolt könyveket, így mindegyik iskola felkészülten fogadhatta a tanítási év első napján a diákokat.

A most induló tanévben 1-9. évfolyamon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet, a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője ingyenesen jut majd a kiadványokhoz. Az utóbbi néhány évben sokat csökkent a tankönyvek ára, ennek oka, hogy az állam támogatja a tankönyvek nyomtatását.

Megváltoztak a vásárlási szokások

A tanszerek, papír-, írószer ára viszont alig változott.

 

Amint láthatod, idén is 2,4 százalékkal emelketek az árak, vagyis, ami tavaly 1000 forint volt, az idén 1024 forintba kerül.

A szeptember közepéig tartó időszakban a hétvégi napok különösen forgalmasak. Füzetek, tolltartók, tornazsák: minden, ami csak kellhet, a kosárban landol. De mennyibe kerülhet mindez a szülőknek? Egyes számítások szerint gyermekenként akár harminc-negyvenezer forintba is kerülhet egy általános iskolás diák tanévkezdése, de ez persze sok mindentől függ.

Nemrég a tapasztalataikról kérdezték az egyik legnagyobb áruházláncot: változtak-e a tanszerekkel kapcsolatos vásárlási szokások az elmúlt évtizedben? A válasz: igen!

Míg régebben a legtöbben az olcsó dolgokat vették még, manapság már egyre többen keresik a minőségi, márkás termékeket. Érdekesség, hogy a vásárlók elsősorban a grafitceruzák, színes ceruzák, tollak, filctollak és a táskák esetében részesítenek előnyben bizonyos márkákat. És ami talán a legfontosabb változás: egyre többen keresik a környezetbarát termékeket is.

Galéria

Képek

Ajánlott tartalmak