Mi is az a kereskedelmi háború?

Dátum: 2018.12.21.
Kategória: Pénzügyeink

A televízió és az újságcikkek sora szól a gazdasági nagyhatalmak közötti kereskedelmi háborúról. De kit érint ez a küzdelem?

 

Sokat hallhattál a hónapok óta dúló kereskedelmi háborúról, ami bizony Magyarországra is hatással lehet, ha kiszélesedik. Nézzük, hogyan.

Az amerikai elnök bekeményített

Donald Trump amerikai elnök még az év elején kezdte meg a kereskedelmi háborút: védővámokat vetett ki a külföldi import egy részére. Az import az, ha egy árut külföldről hoznak be. 

A védővám pedig a külföldi árucikkek távoltartására kivetett magas vám. Vámot a átvitelekor kell fizetni.

Trump szerint Kína tisztességtelen eszközökkel úgymond “ellopja” az amerikai ipari munkahelyeket, és emiatt kerül bajba az amerikai ipar. Az Egyesült Államok sokkal kevesebb árut ad el Kínának, mint fordítva. Mit jelent ez? A kínaiak jóval többet keresnek a két ország közti kereskedelmen, mint az amerikaiak.

Hogy érintheti ez Magyarországot?

Ha a vámokat az európai autókra is kiveti az USA, akkor Magyarország is érintett. Miért? Biztosan tudod, hogy nálunk az ipari termelés jelentős része az autógyártáshoz kapcsolódik. Nálunk épített gyárat a Suzuki, az Audi, a Mercedes, és nemrég jelentette be a BMW, hogy Debrecnben létesít gyárat. A nálunk gyártott autók nagy részét pedig külföldön adják el, vagyis exportálják.

Így hódította meg Kína a világot

Ma az USA a legerősebb gazdaság, de Kína öles léptekkel próbálja megközelíteni. Az elmúlt közel 50 év során több figyelemreméltó változás is történt a világgazdaságban, a legérdekesebbek kétségkívül a gazdasági csodák.

Az egyik legérdekesebb gazdaság csoda a japánoknál történt: a 2. világháborúban elszenvedett vereség után Japán rendkívüli gazdasági növekedést ért el. Az emelkedés nagyon gyors volt, ami jelentős részben a japán autóiparnak köszönhető. (pl.Nissan, Honda, Suzuki)

A másik gazdasági csoda egy másik ázsiai országban ment végbe, Kínában. Az 1980-as évektől 1990-es átalakult a gazdaságuk, így nagyhatalommá tudtak válni. Mára Kína újra a világ egyik legerősebb gazdasága lett.

Ajánlott tartalmak