Mi a tuti jelszó?

Dátum: 2018.10.03.
Kategória: Tech

Legyen szó az Instáról, Gmailről, Facebookról, egyszóval bármiről, elengedhetetlen egy „erős jelszó”.

Hogyan alkossunk megfelelő jelszót?

 

Először is, legalább tíz karakterből álljon. Soknak tűnik, talán sok is, viszont elengedhetetlen, ha biztonságban akarod tudni az online fiókjaidat.
Remélem nem gondoltál arra, hogy egy növekvő, vagy csökkenő számsorozatot adsz jelszónak.

A jelszóban szerepeljenek betűk, számok, sőt speciális karakterek is. Ha tutira akarsz menni, akkor kis- és nagybetűk is legyenek benne.

Amit túl egyszerűnek gondolsz, az valószínűleg túl egyszerű. Válassz helyette mást.

A jelszavad ne legyen az, hogy „jelszó123” se semmilyen variációja ennek.

 

 

Hogyan kezeljük a jelszót?

 

Ne mondd el senkinek! Akármennyire is jó barátod, BFF-ed vagy családtagod. Az a te jelszavad, azt neked kell tudni nem másnak.

Jegyezd meg!Talán viccesnek tűnik, hogy ezt is meg kell említeni, de bizony ezt is meg kell említeni.

Ne írd le! Na, és ezért kell megjegyezni. Ha leírod egy papírra, bárki megtalálhatja azt. Azt pedig nem akarjuk. Nagyon nem.

A mai böngészőknek van „jelszó megjegyzés” funkciójuk. Ha teljes biztonságban szeretnéd tudni a dolgaidat, akkor ezt is el kell felejtened. Tessék mindig beírni a jelszót is.

 

Hány jelszót használjunk?

 

Na igen. Kényelmes dolog, hogy mindenhova ugyanazt a jelszót adjuk meg, hiszen csak egyet kell megjegyezni. Viszont tedd fel magadnak a kérdést, biztonságos? A válasz (remélem neked is), nem.

Nem biztonságos. Ha valaki feltöri a fiókodat, vagy valahogyan kiderül a jelszavad, akkor minden fiókodhoz hozzáférése lesz. Érdemes, sőt erősen ajánlott több jelszót használni, a különböző belépésekhez. Legyen 3-4 féle és használd azokat is.

 


Több lépcsős rendszer

 

Ez már a hab a tortán, a habon a cseresznye, a cseresznyén a csokireszelék. Ez oldalfüggő, hiszen van, ahol létezik ez az opció, és van, ahol nem. Viszont, ha neked van olyan fiókod, ahol van ilyen, mindenképpen vedd igénybe.

Ha ki is derülnek a belépési adataid, akkor sem tudnak belépni, hiszen vagy egy SMS-ben a telefonszámodra küldött kódot kell beírni, vagy egy külön applikáció által random létrehozott kódot.

 

Ezekkel a tippekkel, és tanácsokkal szeretnénk segíteni nektek. Szóval, éljetek velük!

Ajánlott tartalmak