Mi a baj a génmódosítással?

Dátum: 2019.01.29.
Kategória: Érdekesség

Biztos hallottál már a génmódosításról, ha nem, most elmagyarázzuk, miről is van szó.

Hallhattál már korábban az úgynevezett génmódosított növényekről, amelyeket ellenállóbbá tettek a károkozók ellen. Hogyan? Úgy, hogy kutatók belenyúltak a génszerkezetükbe. Ennek a jó oldala, hogy ugyanakkora területen több, és ellenállóbb növényt lehet termeszteni, a baj viszont az, hogy még nem tudjuk, az egészségre milyen hatással vannak ezek a növányek. Magyarországon már korábban megtiltották a génmódosított növények termesztését, de Amerikában és több más országban például nem.
Most embereken próbálták ki a génmódosítást Kínában, amiből óriási botrány lett.  Végül a kínai kormány nemet mond a génszerkesztésre. 
 
Az eset után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportot állított fel a genetikai kutatások világos szabályozására. Nézzük, miről is van szó valójában!
 

Mi az a gén?

A gén szó a görög genos (vagyis eredet) szóból származik. A gén tartalmazza azokat az információkat, amelyek a szervezet működését és növekedését befolyásoló fehérjék előállításához kellenek. A géneket a szülőktől öröklik a gyerekek a szaporodási folyamat során. 
 
A modern tudomány már arra is képes, hogy nagyjából megjósolja egy gyermek milyen fizikai tulajdonságokat (akár betegségeket) fog az anyától vagy az apától örökölni. Ez az információ mind a génekben keresendő, pontosabban a „gyenge” és „erős” génekben. 
 
Az erős (domináns) gének a következőkért felelnek: sötét bőrszín, sötét szemszín, göndör és egyben sötét haj, nagy orr, vastag száj, széles áll.
 
A gyenge (recesszív) gének pedig a világos, vörös árnyalatú és egyenes hajért, zöld és kék szemszínért, világos bőrszínért és azért is, ha valaki balkezes! Ha erről még nem tanultatok, biológiából veszitek majd hetedik vagy nyolcadik osztályban.
 

Hová vezet a génmódosítás?

A kínai kormány nemrég elrendelte az emberi génszerkesztéssel végzett kutatások leállítását, miután egy kínai tudós bejelentette, hogy közreműködésével olyan ikergyermekek születtek, akiknek genetikai összetételébe génszerkesztéssel avatkozott be.
 
Miért olyan nagy baj ez? A génszerkesztésnek nem szándékos következményei lehetnek. A tudósok ismeretlen vizekre jutottak, és ezt komolyan kell venni. Más szóval teljes bizonyosság kell arról, hogy a génszerkesztés nem okozhat károsodást az emberek későbbi életében. De a legnagyobb probléma az, hogy ha a génmanipulációnak nem szabnak határt, akkor emberekkel is lehet a jövőben kísérletezni.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportot hoz létre és a témát alaposan megvizsgálják. Elmondták, hogy nagyon körültekintően járnak el, a felállított munkacsoport teljes nyitottsággal és áttekinthetőséggel végzi munkáját.
Neked mi a véleményed a témáról?
 
 
 

Ajánlott tartalmak