Mesebeli falu

Dátum: 2020.02.11.
Kategória: Ajánló

Több szempontból is.

Széphalom egy picinyke település a határmentén, Tokaj-Zemplén hegyvidékén, Sátoraljaújhely közelében. Már az elhelyezkedése és a mérete is különlegessé teszi, de ezt fokozza, hogy nem máshol, mint a Hegyköz szívében találja meg a kirándulni vágyó. (Hogyan lehetne ennél is cukormázasabb a megjelölése?)

 

Ismerős esetleg még valahonnan a neve?

Nem véletlen a mesés elnevezés, Kazinczy Ferenchez köthető. Az író, nyelvújító 1794-től élt 3 évtizeden keresztül az eredetileg Kisbányácska nevű helyen, ami kellemes hangzású új megnevezését és ismertségét is tőle kapta. A magyar irodalmi és politikai élet jeles alakja maga gazdálkodott birtokán, már életében zarándokhellyé vált a lakóhelye. Azóta is sokan látogatják rá emlékezve a környéket.

 

 

Lehet ezt még fokozni?

A mesebeli falu varázslatos voltát nemcsak regényes múltja és dallamos elnevezése miatt érdemelte ki, hanem egy olyan különlegesség miatt is, amit szintén nem mondhat el magáról sok település Magyarországon. A téli időszakokban megesik, hogy több napon keresztül folyamatosan hullik a hó. Még akkor is, ha a környék településeinek fái nincsenek fehérbe öltözve. Hogy lehet ez?

Mielőtt nagyobb fejtörést okoznék, elárulom, hogy mi a megoldás. A településtől nem messze található a Zempléni Kalandpark. Hogyan kapcsolódik ez a témánkhoz? A Kalandpark része a közeli hegyen lévő sípálya. Mi kell a síeléshez? Lehetőség szerint hó.

Akkor is, ha nem feltétlenül akarja így az időjárás. Már biztosan összeraktad: a hóágyúk járnak, éjjel-nappal. A víz, a levegő és az elektromos áram találkozása során jó sok műhót képesek létrehozni. Ennek köszönhetően a hó szerű képződmény folyamatosan hullik Széphalom felett is. Hol nagy boldogságot okozva a mosolygós hóemberekkel, hol kisebb bosszúságokat kiváltva a csúszós utakkal. Ha nem hiszed, járj utána!

 

 

Ajánlott tartalmak