• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Mennyire szeretnének vállalkozni a fiatalok?  
Kategória: Pénzügyeink

Egy nemrég végzett felmérésből kiderült, hogy a magyar fiataloknak nincs elég pénzük és bátorságuk a vállalkozáshoz.

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy haza vállalkozás, a fiatalok szerint három dolog kell: kreativitás, pénz és bátorság.

Nem mernek kockáztatni

A fiatalok szívesen dolgoznának akár a saját cégükön is, de nem mernek kockáztatni. Ez is kiderült abból a nemrég végzett felmérésből, amely a 18–35 év közötti korosztály vállalkozókedvét kutatta.

A megkérdezettek 66 százaléka szívesen dolgozna családi vállalkozásában, alkalmazottként ugyanakkor csak 24 százalékuk képzeli el a jövőjét. Tehát sokan alapítanának saját céget, de az ehhez szükséges bátorság már hiányzik. A válaszadók csupán 6 százaléka tartja magát elég bátornak ahhoz, hogy kockáztasson, 15 százalékuk inkább biztosra megy.

Mi az oka az óvatosságuknak?

Az óvatosságuk oka nem meglepő: 40 százalékban a pénz, 28 százalékban pedig a politikai-gazdasági környezet állapota. Érdekes, hogy a válaszadók 24 százalékának volt már olyan ötlete, amivel szerintük biztos befutottak volna, de saját vállalkozást csak 37 százalékuk tervez.

Mi a helyzet az anyagi háttérrel?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy honnan szereznek pénzt az ötletekhez. A válaszadók 29 százaléka nem tudja, 18 százalékuk magánbefektetőkhöz, 16 százalékuk bankokhoz fordulna.

Milyen cégeket alapítanának? 

A kutatás szerint munkahelyként is népszerű a fiatalok körében a startup. A fiatalok körülbelül fele szívesen dolgozna ilyen helyen, 6 százalékuk pedig már korábban, vagy most is startupnál ténykedik. 

És hogy mi is az a startup? Olyan vállalkozás, amelynek célja egy új termék vagy szolgáltatás létrehozása egy új/induló vállalkozásban.

 

Ajánlott tartalmak