• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Mennyi megtakarítása van egy átlagos magyarnak?  
Kategória: Pénzügyeink

Meglepődsz, meddig tart ki egy család megtakarítása, ha kiesik a munkából a családfő.

Biztos te is gyűjtesz valamire, amit már régóta meg szeretnél venni. Ha ügyesen beosztod a zsebpénzed, minden hónapban elraksz egy bizonyos összeget, egész hamar összejön a keret, amiből meg tudod venni, amit szeretnél. A felnőttek nagy része is tesz félre pénzt, sőt, egy felmérésből az is kiderült, hány havi megélhetésre elegendő tartalékuk van.

Van hová fejlődni!

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a lakosság 62 százalékának legfeljebb három havi megélhetésre elegendő megtakarítása van, ezen belül 23 százalék csak egy hónapi tartalékkal rendelkezik.

Csak minden ötödik család készít költségvetést, ami romlás 2010-hez képest.  A pénzügyi tudatosság terén tehát van még hová fejlődni.

Családi költségvetés

A felnőtteknek ki kell számolniuk, hogy havonta körülbelül mennyit kell és mennyit tudnak költeni a "kötelező" dolgokra. A gáz-, víz-, villany-számla minden hónapban megérkezik, a társasházakban pedig a közös kiadásokat is ki kell fizetni. És csak ez után következik az ennivaló, a ruházkodás és az összes többi. A családi költségvetés tehát annak a tervezete, hogy mennyi pénz megy el a legszükségesebb kiadásokra.

De most kanyarodjunk vissza a felméréshez, amely szolgál még pár meglepetéssel:

  • A megkérdezettek csupán egyharmada fontolja meg alaposan vásárlás előtt, hogy telik-e a kiválasztott árura,
  • 52 százaléknak a legfontosabb, hogy időben befizesse a számláit,
  • mindössze 14 százalék tűz ki hosszú távú pénzügyi célokat maga elé, és törekszik elérni őket,
  • a családok 21 százaléka ír költségvetést

Hamarosan te is tanulhatsz a pénzügyekről

A Pénziránytű Alapítvány tankönyvfejlesztési tevékenységének köszönhetően szeptembertől már több mint 200 ezer diák tanulhat az alapítvány pénzügyi-gazdasági tankönyveiből. Már a hetedikeseknek is van tankönyvük, amelyből matematika órákon tanulhatnak sok iskolában. 

 

Ajánlott tartalmak