Kategória: Érdekesség

Emlékszel még, hogy különösen hideg volt idén a tél sok helyen? Eközben az Északi-sarkon melegszik az idő. Vajon miért?

Régebben sokkal hidegebbek voltak a telek, ez nem vitás. Az elmúlt években volt, hogy alig esett hó télen. Noha most sokan a régi kemény telek visszatérését látják az idei zord európai és észak-amerikai időjárásban, a tudósok szerint Európában és Észak-Amerikában történik az, aminek a sarkvidéken kellene végbemennie!

 

Ez a zord tél oka

 

A folyamatosan melegedő idő és az olvadó tengervíz hatására egyre kisebbre zsugorodik a jégtakaró, elindítva ezzel egy láncreakciót. Minél kisebb területre szorul vissza ugyanis a jég, annál kevesebb napfényt ver vissza a jégtakaró. Így egyre több hőt nyelnek el a sarkvidéki vizek, tovább gyorsítva ezzel a jégolvadást.

 

Az olvadt víz pedig könnyebb, mint a sós tengervíz, ezért szétterül a felszínen, mélyebbre kényszerítve ezzel a Golf-áramlat víztömegét. A víz viszont a mélyben sokkal gyorsabban lehűl.(A Golf-áramlatról földrajz órán hallhattál: a Mexikói-öbölből északkelet felé induló meleg tengeri áramlat, ami Európa észak-nyugati részén felmelegíti a levegőt.)

 

Tehát a globális, vagyis a Föld egészére jellemző felmelegedés vezethet oda, hogy az európai kontinens északi és nyugati térségében keményebb és hosszabb telek vehetik át az eddigi enyhébb telek helyét.

 

A világ legészakibb meteorológiai állomásán, Grönland északi csúcsán időnként melegebb időt mértek idén, mint Londonban! A jelenség okait most vizsgálják a tudósok, elsősorban azt, hogy egy meggyengült sarki örvény lehet-e a háttérben.

 

Az örvény

 

Ez az örvény az Északi-sark és a tőle délre eső szárazföldek közötti hőmérsékleti különbségtől függ, ami egyre kisebb, mert a sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a Föld bármely más területe! Kicsit bonyolultnak hangzik első olvasásra...

 

Míg az átlagos melegedés 1 Celsius fokos, az Északi-sarkvidéken majdnem 3 fokos, ami már a jégtömegek olvadásával jár.

 

Szibéria is melegedik

 

Az Északi-sarkot márciusig nem érte ugyan napsütés, azonban februárban a meleg légáramlat a hónap sok évtizedes átlagánál akár 35 Celsius-fokkal is melegebbre hevítette a levegőt Szibériában!

Ez azért érdekes, mert a szibériai Ojmjakon például hivatalosan is a világ leghidegebb lakott települése, ahol a januári átlaghőmérséklet -50 Celsius-fok alatt van! 

Ajánlott tartalmak