Mégiscsak boldogít a pénz

Dátum: 2018.09.29.
Kategória: Pénzügyeink

Egy kutatócsoport bebizonyította, leszámolva a hiedelmekkel, hogy a pénz igenis boldogabbá tesz minket.

Bizonyára te is gondoltál már arra, hogy szívesen megnyernéd a több milliós vagy milliárdos lottónyereményt. Azt hihetnénk, hogy a lottónyertesek gondtalan és fényűző életet élnek, ám sok olyan hírt hallani, amelyek a tönkrement életekről szólnak. Például a hirtelen jött gazdagság után már nincs többé szerencséje a szerelemben, alkoholba fojtotta bánatát, néhány év alatt földönfutóvá vált.

 

Hazánkban is előfordult

 

Magyarországon a sorsjátékok először a 16. században vásárokon, búcsúkon jelentek meg. 1763-ban pedig már az osztrák ötöslottót is kiterjesztették Magyarországra.

 

A sok pénz azonban csak boldogtalanságot hozott például annak a hajléktalanból lett lottómilliomosnak, aki 630 milliót nyert néhány éve. A pénzből ugyan nyitott egy cukrászdát, vett családi házat, balatoni nyaralót, ma már viszont nyoma sincs a vagyonnak: a cukrászda becsődölt, a nyaralót eladták.

 

Van remény

 

Még mielőtt azonban végleg belenyugodnánk abba, hogy ezek szerint a hirtelen jött gazdagság nem, hogy boldogabbá, hanem inkább szerencsétlenebbé tesz, egy új svéd kutatás bebizonyítja: valójában ennek az ellenkezője igaz.

 

Vagyis minél több a pénzünk, annál elégedettebbek vagyunk az életünkkel, és ennek épp a hirtelen jött nagy vagyon az oka. Svéd kutatók több ezer lottónyertes életét tanulmányozták, és arra voltak kíváncsiak, milyen lelki hatásokkal kell számolni, ha az embernek egyszer csak az ölébe pottyan a gazdagság.

 

Az eredmény

 

Több mint egy évtizeden át nyomon követek három lottójáték valamennyi nagyobb nyertesének az életét. Az eredmény szerint a nyeremény után több évvel is azt állították a megkérdezettek, hogy sokkal elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik nem nyertek, illetve a több százezer dollárt nyerők jobban érezték magukat, mint azok, akik csak tízezreket nyertek.

 

Mire költik el?

 

A felmérés során azt is vizsgálták, mihez kezdtek a pénzzel a nyertesek. Akik sok pénzt, például több százezer dollárt nyertek, egyáltalán nem tékozolták el a pénzüket őrültségekre. Általában fokozatosan költötték el a nyereményt, sőt, sokan még az állásukból sem léptek ki, csak kevesebbet dolgoztak vagy hamarabb mentek nyugdíjba.

Ajánlott tartalmak