Kategória: Érdekesség

Az óceánjárós utazásoknak egyetlen aranyszabálya van: ha a hajó a kikötőben áll, nem termel pénzt.

Az óceánjáró hajók a világ legnagyobb vízi járművei közé tartoznak, nézzünk pár érdekességet róluk.

 

A cél: lerövidíteni a várakozási időt

Az óceánjárós utazásoknak egyetlen fontos üzleti aranyszabálya van: ha a hajó a kikötőben áll, nem termel pénzt.

 

Bevételt ugyanis akkor termelnek, ha a tengeren vannak, éppúgy, ahogy a repülőgépek akkor, ha a levegőben. Gondolj csak bele: az utasok akkor fogyasztanak italt, ételt és fizetnek az egyéb szolgáltatásokért ha a hajó kint van a vizen az utasokkal együtt.

 

A világ óceánjárós üzletének 80 százalékát három vállalat (a Royal Caribbean, a Carnival és a Norwegian) uralja, és mindhárom cég bevételeinek nagyobb részét az utasok fedélzeti fogyasztása adja. Azaz azok az ételek-italok (vagy szolgáltatások), amelyeket a jegyárban esetlegesen foglaltakon túl, a hajók utasai elfogyasztanak utazásaik ideje alatt.

 

Az emberek pedig szeretnek óceánjárós hajóutakra befizetni, így a bevétel évről évre egyre csak nő.

 

Nincs hatósági személy a hajókon

Fogadjunk, hogy nem tudtad: ezeken a hajókon a kapitányon kívül általában nincs rendőr vagy hasonló hivatalos személy. A több ezer főnyi utassal útnak induló „úszó városok” még napjainkban is úgy futnak ki a nyílt vízre, hogy azokon nem képviseli senki a törvényt. Bűncselekmény esetén a hajó a hatóságoknak jelent, hogy azok, ha a hajó befut a megfelelő kikötőbe, intézkedhessenek.

 

Óriási élelmiszertartalékok

A luxushajók minden út előtt hatalmas élelmiszertartalékkal futnak ki a tengerre. Egyszer egy cég még azt is megtapasztalta, az utasoknak semmi nem volt elég, ha ételről volt szó. Egész konkrétan a középkorú kínai nők egyszerűen kiették az egyik hajót a tartalékokból, emiatt a cég a járat megszűntetése mellett döntött.

Ajánlott tartalmak