Kategória: Pénzügyeink

Az azonnali utalás március 2-án induló rendszerében a tízmillió forint alatti utalások azonnal megjelennek a címzett számláján. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Szinte mindenkinek bosszúságot okoz, hogy manapság, amikor az azonnali üzenetek világában élünk, egy elektronikus fizetés átfutására legtöbbször egy egész munkanapot várni kell. Ha pedig hétvégén indítunk fizetési tranzakciót, lehet, hogy csak a következő munkanapon indul el a pénz a kedvezményezett felé.

 

Itt a megoldás

A megoldás az azonnali átutalás, amely során a pénz másodperceken belül odaér a kedvezményezett számlájára a nap 24 órájában, az év minden napján. Néhány országban ez már ma is így van. A vezetők szerint a rendszert fokozatosan minden európai országban elérhetővé kell tenni.

 

Az azonnali fizetési rendszer kiépítése még 2017-ben indult el. Ezzel a módszerrel még a bankszámlaszámra sem lesz szükséged: másodlagos azonosítónak meg lehet adni a banknál az e-mail-címed vagy a telefonszámod.

 

Így néz ki a gyakorlatban

Foglaljuk össze, milyen előnyökkel jár az azonnali utalás:

  • Az év minden napján, éjjel-nappal lehet 10 millió forintig fizetési forint megbízásokat indítani.
  • 5 másodperc alatt jut el a fizetési művelet összege a kedvezményezett bankjához.
  • Bárki regisztrálhatja az email címét, telefonszámát vagy adószámát (ez a másodlagos azonosító) a bankjánál, ami helyettesíti a bankszámlaszámot, tehát elegendő a másodlagos azonosítót használni.
  • A fizetési művelet feldolgozásáról a rendszer azonnal pozitív vagy negatív visszajelzést küld.

 

Többek között Angliában, Szlovéniában, Lengyelországban már alkalmazzák a rendszert. Jelenleg Magyarországhoz hasonlóan, több ország is dolgozik a bevezetésén.

Az azonnali utalással elérhető lesz, hogy a boltban, vagy a fodrásznál ne csak a bankkártya vagy a készpénz jöhessen szóba, hanem azonnali átutalással is tudj fizetni.

Ajánlott tartalmak