Már okos magok is léteznek?

Dátum: 2019.01.27.
Kategória: Érdekesség

Úgynevezett okos magok segítségével telepírenének újra leégett erdőket Amerikában.

Biztos hallottál olyan erdőtüzekről, amelyek Dél-Európában, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában puszítottak tavaly. Egy spanyol vállalkozás olyan intézményeknek ajánlja szolgáltatásait, amelyek nagyobb földterületek fásítását tervezik, ennek oka lehet egy erdőtűz utáni újratelepítés is. 

Gyors és gazdaságos?

A cég vezetői szerint a hagyományos módon végzett ültetés lassú és drága eljárás, és igazából nem is olyan hatékony. A saját módszerükkel viszont akár az ezerszeresére gyorsíthatják az ültetés folyamatát, miközben sok pénzt is spórolhatnak.
 
Ezt úgy képzeld el, hogy a cég egy másfél futballpályányi területtel körülbelül 10 perc alatt végezne, a telepítés költsége pedig minden egyes fa esetében 10 eurócent körül lenne. (egy euró kb.320 forint, vagyis egy eurócent 3,2 forint)
 
Biztos hallottad te is a hírekben, hogy múlt novemberben mekkora tűzvész pusztított Amerikában, Kaliforniában. A spanyol vállalkozás ötletével és a megfelelő eszközökkel hét alatt el lehetne ültetni az új fákat a katasztrófa teljes területén. 
 

Az okos magok

Az eljárás először saját elemző technológiával méri fel a kiszemelt terület természetes élővilágát, és az olyan adottságokat, mint például a talaj összetétele vagy a térség időjárása. 
 
Mindezek figyelembevételével a cég legyártja azokat az Iseed (a seed angolul magot jelent) nevű, biológiailag lebomló kapszulákat, amelyek a csíráztatott magok mellett tápanyagot, vizet és rovarirtó szereket is tartalmaznak. 
 
A kapszulákat ezután repülő drónok tartályaiba töltik, a drónok pedig meghatározott módon leszórják azokat. A drón pilóta nélküli kisebb gép, melyet távolról irányítanak.
 

Volt, hogy sikerült

Egy spanyol nemzeti parkban korábban már sikeresen elültették az ott őshonos fák magjait egy 1200 hektáros, erdőtűz által lepusztított területen. A palánták azóta is szépen fejlődnek. Egy hektár 100-szor 100 méteres földterületet jelent.
 
 
 
 
 

Ajánlott tartalmak