• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Már nem a vásárlás, hanem a kölcsönzés a menő  
Kategória: Pénzügyeink

Számos olyan tárgy és szolgáltatás van, amit az emberek már nem birtokolnának, csupán átmenetileg használják. Lássuk, mik is ezek!

Ahogy változnak a generációk, úgy változnak a vásárlási szokások is.

 

Az úgynevezett Y generációba az 1980 és 1999 között született embereket soroljuk, most ők újítanak a legtöbbet a vásárlások terén. Mit is változtattak eddig?

 

Mit akar az Y generáció?

 

Az Y generáció tagjainak már nem az a legfontosabb, hogy valamit birtokoljanak, hanem hogy minél kisebb ráfordítással élvezhessék azokat a tárgyakat vagy szolgáltatásokat, amire szüleik még nagy összegeket költöttek. Vagyis bérelnek, megosztanak. Erre ma már egy egész iparág épült.

 

Könnyen és gyorsan akarnak használatba venni, elkerülve a vásárlással járó minden plusz terhet. Nem véletlen, hogy ez a generáció újra felélesztette a bérlést és kölcsönzést.

 

Például sokan mások lakását veszik ki, vagy bérlik egy-egy napra (mint a hotelben), kölcsönözik zenéiket, filmjeiket, és autót bérelnek egy-egy utazáshoz. De ezeken túl még számos olyan használati tárgy és szolgáltatás van, amit az Y generáció tagjai már nem fognak birtokolni, csupán átmenetileg használni. Nézzünk pár példát!

 

A bicikliktől a ruhákig

 

Budapesten sok helyen láthatod például a MOL Bubi zöld bicikliket, amit bérelni lehet, nem kell tehát a saját biciklivel egészen a belvárosig elmenni. Ugyanez vonatkozik az elektromos autók bérlésére is. A menyasszonyi ruhákat is sokszor csak kölcsönözik az emberek, hisz általában nagyon drágák, és a nők csak egyszer viselik az esküvőjükön. Képzeld, már egyre több férfi is úgy dönt, hogy nem vesz meg egy több százezer forintos öltönyt, inkább béreli egy napra.

 

Sőt, bár Magyarországon még nem érhető el hasonló szolgáltatás, de külföldön már teljesen hétköznapi darabokat is kölcsönözhetünk. Egy amerikai cég havonta három szett ruhát és két ékszert biztosít vásárlóinak mindössze 54 dollárért, körülbelül 15 ezer forintért. Ha a darabokat meguntuk, egyszerűen vissza kell őket küldeni, majd postafordultával jön is a következő adag. Ezáltal folyamatosan tudjuk változtatni gardróbunkat!

 

Elektronika

 

Már Magyarországon is elérhető, hogy okostelefonokat, tableteket vagy laptopokat béreljünk ki akár hosszabb távra, akár egy-egy napra. A menő okoseszközök, illetve számítógépek mellett azonban nagy a kereslet a praktikus, a ház körüli munkákhoz szükséges gépek iránt is.

 

Autóbérlés

 

Autótulajdonosnak lenni nem egyszerű dolog, ezért egyre több ember most már nem csak egy-egy napra, de akár hosszú távon is a bérlés mellett döntenek. A bérlőknek mindössze egy dolguk van: élvezni a mindig rendelkezésre álló járművet. A szervizelést, a biztosítást, az adók fizetését meghagyja a tulajdonosoknak.

Ajánlott tartalmak