Magic

Dátum: 2018.12.30.
Kategória: Érdekesség

Ünnepek, szokások. Varázslatok.

A december mindig is csodálatos volt számomra, most megnéztem, hogy más kultúrákban is vannak-e olyan jellegzetességek, amelyek különlegessé teszik e napokat. Találtam egy-két érdekességet. Mutatok most nektek három számomra eddig ismeretlen megemlékezést.

 

El Dia de los Reyes

 

Puerto Rico-ban a decemberi ünnepek a Három Királyok napjával zárulnak, így karácsonytól január 6-ig tart a megemlékezés.

Kik látogatták meg Jézust? Gáspár Arábiából egy teve hátán, Menyhért (Melchor) Európából lovon, Boldizsár (Balthazar) Afrikából egy elefánt hátán érkezett. 

A puerto rico-i gyerekek szalmát, szénát, füvet gyűjtenek dobozokba a királyok hátasainak ételként. Ők is megajándékozzák egymást úgy, mint ahogy mi tesszük Mikuláskor. A jó gyerekek cukrot és édességeket kapnak, míg, akik az évben rosszul viselkedtek szenet vagy földet érdemelnek.

 

Kwanzaa

 

Az Afro-Amerikai kultúrkörben kialakult hagyományt Kwanzaa Dr. Maulana "Ron" Karenga professzor kezdeményezte 1966-ban. Az ősi afrikai szokásokra épülő ünnepség december 26-tól január 1-ig tart, a fénypontja a december 31-én ünnepelt Karamu, ahol fekete, piros és a zöld színekbe öltözik a környék, és olyan ételeket fogyasztanak, amelyeket a gyarmatosítók afrikából vittek az USA-ba. Fontos múltra tekint ez az ünnep, érdemes utánaolvasni.

 

Up-Helly-Aa

 

Január utolsó keddjén zajlik az Up-Helly-Aa-t Lerwickben a Shetland szigeteken, Skóciában. Az alkalom kapcsán a szerdát is ünnepnappá avatták, hogy mindenki ki tudja pihenni a megelőző éjszakát. Van ilyenkor beöltözés, előadás, tánc és zene. Az emberek járják az iskolákat, stadionokat. A program végén pedig a hagyományok szerint még egy Viking gályát is felgyújtanak. Őrületes hangulat uralkodik.

Ajánlott tartalmak