• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Létezik egy klub a szuperintelligens embereknek  
Kategória: Érdekesség

A Mensa egyesületei világszerte klubként szolgálnak az átlagosnál intelligensebb emberek számára.

Elsőre talán furcsán hangzik, de tényleg létezik egy olyan egyesület, amelynek bárki tagja lehet, aki elmúlt 17 éves, és a Mensa intelligenciatesztjén az emberek 98 százalékáénál magasabb IQ-értéket ér el (az IQ-tesztekkel az emberek intelligenciáját mérik).

 

A legmagasabb intelligenciájú emberek nemzetközi klubja

A Mensa egy nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában, azért, hogy az intelligencia felhasználásával elkerüljék a harmadik világháborút, és békésebb világot teremtsenek. Azóta sokat változott a helyzet: az egyesület már nem nyilvánít véleményt sem vallási, sem politikai kérdésekben.

 

Ma mintegy 140 ezer tagja van a világ száz országában. Céljuk manapság már többek között az intelligencia népszerűsítése és az intelligenciára vonatkozó kutatások támogatása. A fő célkitűzés viszont az, hogy a tagok jól érezzék magukat, társaságot találjanak és barátkozzanak.

 

A Mensa tulajdonképpen összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy a társadalmi helyzetükre. Egyetlen feltételhez kötik a tagságot: el kell érni egy bizonyos szintet az intelligenciateszten.

 

Mensa HungarIQa

A nemzetközi Mensa magyarországi tagegyesülete, a Mensa HungarIQa 1993-ban alakult. Van rendes irodájuk, honlapjuk, tagnyilvántartásunk és rengeteg programot is szerveznek.

 

A szuperintelligens emberek közül sokan innen találnak párt, barátokat, munkatársakat. Érdekesség, hogy a tagok közül a legtöbben informatikai pályán dolgoznak. A magyar egyesület a nemzetközi szervezetekkel is tartja a kapcsolatot. Például rendszeresen vesznek részt a Mensa futball-világbajnokságán, amit többször sikerült is megnyerniük.

Ajánlott tartalmak