Kategória: Sport

Olvass tovább, mert cikkünkben eláruljuk a kenyai hosszútávfutók titkát!

Hallottátok a hírt, hogy pár héttel ezelőtt Eliud Kipchoge, kenyai futó, a világon elsőként teljesítette a maratoni távot 2 órán belül? 42.195 km… ez kb. annyi, mintha Budapest egyik végéből átfutnál a másik végébe, majd vissza. Még busszal is sok időbe telne, hát még futva! Minden világversenyen ámul a világ a kenyai hosszútávfutók elképesztő eredményein. Évtizedek óta próbálja a sportvilág kitalálni, hogy mi a titok, mitől uralják ennyire a mezőnyt, honnan ez a lenyűgöző állóképesség és fájdalomtűrés bennük.

 

Fuss a hegyekben!

Egyfelől – mint azt már bizonyára észrevettétek – sokszor csoportban edzenek, ezzel motiválják egymást, valamint így könnyebben tartják a jó eredményhez szükséges iramot. Másfelől, a magaslaton, 2000 méter felett élő atléták szervezte hozzászokott az oxigénszegény környezethez, így versenyeken jobb az oxigénfelvevő képességük is. Gondolom, nem feltétlenül szeretnétek ezért Kenyába költözni…  De vannak, akik még ezt is megteszik a siker érdekében!

 

Élj szerényen!

Egyre több versenyző tölt el hónapokat a kenyai Rift Valley magaslati edzőtáborban, luxust nélkülöző környezetben, hogy így érjék utol a társaikat.  A világ minden szegletéből érkeznek ide amatőr és profi futók, hogy úgy edzenek, mint a helyiek. Puritán körülmények között, 4-5 fős szobákban élnek, olyan napi kötelező feladatokkal, mint zöldségpucolás, a mellékhelyiségek takarítása vagy vízhordás. Reggelente hosszabb távokat futnak, délutánonként a rossz minőségű, salakos pályán résztávokkal tréningeznek. Sőt, napközben még erőfejlesztő edzéseket is beiktatnak. A táplálkozásuk szegényes, többnyire helyiektől vásárolt zöldségeket, babot, tojást, tejet fogyasztanak, illetve mindehhez sok teát isznak. A siker így sem garantált, de jelzésértékű, hogy a helyet a „Bajnokok otthonaként” emlegetik.

 

 Fuss rendszeresen és légy kitartó!

A kis kenyai gyerekek megszokják, hogy jelentős távokat kell gyalogolniuk az iskolába, akár napi 12-18 kilométert is. Már kisiskolás koruktól kezdve sokszor futva teszik meg naponta minimum kétszer ezt a távolságot, így pikk pakk hozzáedződnek a félelmetesnek tűnő maratoni távhoz. Az afrikai gyereksereg duplán edzett, hiszen a mai napig főként a szabadban játszanak és nem a laptop vagy X-box előtt töltik a szabadidejüket.

 

Legyen megfelelő felszerelésed!

Az évről évre javuló időeredményekhez azonban még egy fontos dologra szükség van: egy csúcsszuper futócipőre. (És egyébként ez itt nem a reklám helye, de ami igaz, az igaz.) A mostani rekordot is sokan tulajdonítják a Nike Vaporfly modelljének, amelybe egy szénszálas talplemezt építettek. Ezzel növelhető a futás tempója. Egy megfelelő futócipőre sokat kell gyűjteni, ugyanakkor jól kamatozó, hosszú távú befektetés lehet. Huzamosabb ideig használható, mint egy átlagos sportcipő, extra kényelmes és értékes perceket spórolhatunk meg vele.

 

De ne feledd, kemény munka nélkül a futócipő sem képes csodákra!

Ajánlott tartalmak