Lécre fel

Dátum: 2018.01.19.
Kategória: Sport

Mármint sílécre fel. :)

Bár, ha most kinézek az ablakon, nem ezt látom, (talán egy kicsit) de itt a tél, vagyis a téli sportok szezonja. Te kipróbáltad már magad valamiben? Síelés, korcsolyázás, snowboardozás?

Közeleg a téli olimpia, az majd meghozza az emberek kedvét ahhoz, hogy közelebbről is megismerkedjenek egy-két idénybeli mozgásformával. Viszont mostanában úgy tűnik, hogy egy nagyon kilóg a sorból. Hogy melyik lehet az, amelyik (már) nem olyan népszerű? A síelés, bizony. Miért? Kicsit úgy járt, mint a golf. Régen nagyon menő volt, de mára a fiatalok nem sorakoznak a golf klubok bejáratai előtt, hogy regisztráljanak. Így van ez a léccel is, helyette inkább a deszkát választják a fiatalok.

 

Pedig hobbinak sem utolsó, és ha gazdasági szempontokat nézünk, akkor meg pláne fontos. Gondolj csak bele, hogy mennyi minden épülhet rá: sportszerek, turizmus, vendéglátás.

Te kipróbálnád?

Azért egyszer megéri, hogy el tudd dönteni, testhezálló-e a téma. Viszont a síelés beiktatása okos számításokat igényel. Az emberek fejében ott a tévhit, hogy ez egy nagyon drága hobbi, de gondolj csak bele, kezdőként nem kell olyan komoly felszereléseket venned, amire rámenne a világ összes pénze.

Viszont az, hogy el tudj menni egy sítáborba, igencsak összetett tervezést igényel. Ki kell sakkozni, hogy mi mennyibe kerül:

  • szállás (hány éjszakát aludnál? hol? mennyiért?),
  • utazás (mivel? hogy? mikor?),
  • élelmiszer (egyénileg vagy a szálláson lenne érdemes enni?),
  • eszközök bérlése (felesleges azonnal bevásárolni, ha még azt sem tudod, hogy akarsz-e még máskor is menni),
  • síruházat (az overál és a jó meleg, réteges öltözet elengedhetetlen),
  • utasbiztosítás (ha valami baj történne, de nem fog J),
  • pályabérlet (a legtöbb helyen fizetős a felvonó),
  • váltani kell pénzt (ha külföldre utazol).

És ez még nem minden. Mielőtt bármibe belevágnál, érdemes egy költségvetést készíteni, ami tartalmaz minden lehetséges kiadást, hogy fel tudj készülni a váratlan helyzetekre. És ez abban is segít, hogy átlásd, hogy egyáltalán mi, mennyibe kerül, és ne ész nélkül kezdjél hisztizni a szüleidnek, hogy „már pedig fizessék ki neked azt a hetet”.

Ajánlott tartalmak