Kategória: Pénzügyeink

Döbbenetes térképet tettek közzé nemrégiben, amin az USA egy-egy államát behelyettesítették egy-egy európai országgal. Több mint tanulságos.

Meghökkentő, de egyben tanulságos térképet tett közzé egy amerikai egyetem, amelyben az USA egyes tagállamait “kicserélték” más országokra, a gazdasági teljesítményüket nézve. 

Így került Florida helyére Indonézia, Texaséra Kanada, míg Kalifornia a világ egyik legerősebb gazdaságával, Franciaországgal vált egyenlővé. Magyarország a Kolumbia Kerület, vagyis a főváros Washingtonnal került egy szintre. 

Hogyan mérik a gazdaság erejét?

Mielőtt jobban belemennénk a témába, tekintsük át, mi is az a GDP, amivel egy gazdaság teljesítményét mérik. Ez az ország úgynevezett bruttó hazai terméke (angolul gross domestic product, GDP). Azt mutatja, hogy egy országban a gyárak/szolgáltatások mennyit termeltek, mennyit vásárolt a lakosság, és mennyi terméket adtak el külföldön, vagyis exportáltak.

Ez a gazdasági termelés fő mérőszáma. Vagyis megmutatja, mennyire képes egy nemzet gazdaságilag, és hogyan alakultak az ország külföldről származó bevételei. De a GDP-ben még más adatok is benne vannak, de ezek a legfontosabbak.

Amerika az élen

Egy amerikai elemzőcsapat állította össze azt az ábrát, amely bemutatja, hogy az USA egyes államainak termelése mely más országok gazdasági termelésével állíthatóak párba. 

Elsőre talán bonyolultan hangzik, de ha megnézed a térképet, láthatod, hogy Texas állam például annyi GDP-t állított elő, mint Kanada, New York állam annyit, mint Dél-Korea. 
Magyarország is felkerült a térképre, hazánk 2015-ben Washington GDP-jével tekinthető azonos szintűnek.

Tehát hazánk egy szinten van az amerikai várossal gazdasági szempontból. De ez „csak” egy amerikai város gazdasági termelése! Képzelheted, hogy egész Amerikát tekintve mennyire erős a gazdaságuk. 

Mi is az a versenyképesség?

Amerika gazdasági hatalmát az is mutatja, hogy például Kalifornia a világ hatodik legnagyobb gazdasága lenne, ha önálló országként venne részt a versenyben! Hiszen Franciaországgal körülbelül egyenértékű gazdasági szempontból. 

A térkép jól szemlélteti a világgazdasági erőviszonyokat, Te is láthatod, hogy az USA mennyivel versenyképesebb termékeket gyárt, vagyis jó áron, jó termékeket állít elő. Hiszen sokkal kevesebb munkaerővel éri el ugyanazt a GDP-szintet, mint sok más országok. 

Ajánlott tartalmak