• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Kínából jön a legtöbb veszélyes termék  
Kategória: Pénzügyeink

A legfrissebb hírek szerint főleg kínai játékokat, ruhákat vettek le a boltok polcairól.

Kínából származik az Európai Unióban bejelentett veszélyes termékek többsége a legfrissebb hírek szerint. De mit is jelent ez pontosan?

 

Sok a veszélyes termék

Az emberek egyre gyakrabban vásárolnak az interneten közvetlenül külföldi országokból, például Ázsiából. Ilyen esetekben is biztosítani kell, hogy a termékek megfeleljenek a biztonsági előírásoknak, ahogyan az interneten értékesített összes áru esetében. Ma már minden harmadik ember vásárol az interneten Magyarországon, és egy fő átlagosan 11 alkalommal ad le rendelést.

 

A vásárlók bejelenthetik a fogyasztóvédelemnek, (nálunk ezt Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak hívják) ha egy termékkel gondjuk akad. A kínai játékok, ruhák és divatárucikkek esetében például főleg sérülési kockázatokról érkezett panasz a hatósághoz.

 

Mit jelent a fogyasztóvédelem?

Az európai fogyasztóvédelmi szabályok garantálják, hogy az Európai Unióban csak biztonságos árukat lehessen eladni. A riasztási rendszer segítségével a hatóságok szükség esetén gyorsan beavatkozhatnak, és eltávolíthatják a balesetveszélyes termékeket.

 

A fogyasztóvédelem célja a fogyasztó jogainak, érdekeinek képviselete. Az Európai Unióban a fogyasztói érdekek védelme négy fő dologra épül:

 

  • a fogyasztók egészségének és biztonságának védelme,
  • a fogyasztók gazdasági érdekeinek védelme (megfelelő áron kapjál jó minőségű árut),
  • a fogyasztók tájékoztatása és oktatása,
  • a fogyasztói igények érvényesítése (például a reklamációknál).

 

A fogyasztók egészségét, biztonságát a biztonságos termékek szolgálják, amelyeket a gyártók, és a kereskedők (más szóval a forgalmazók) kötelesek garantálni.

 

Fontos az élelmiszerbiztonság, és a termékek biztonságosságát ellenőrző intézmények szerepe is, hisz ők tudják ellenőrizni, ha például egy élelmiszerrel gond van, furcsa az íze vagy a színe.

 

Mindig járj nyitott szemmel!

Hiába igyekszünk vásárlóként jól dönteni, ha a gyártók néha megtévesztenek. Ha elbizonytalanodsz vásárláskor, kérdezd meg az eladót, és mindig olvasd el az apró betűs részeket egy címkén. Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, inkább nézz utána a terméknek, és csak ezután hozz döntést.

Ajánlott tartalmak