Kategória: Pénzügyeink

Az első bankjegyeket sokkal régebben állították elő, mint gondolnád. A hetedik században, és nem Európában, hanem Kínában.

 

Sokan azt hiszik, a papírpénz a modern idők találmánya, miközben az igazság nem is állhatna ennél távolabb.

Kagylótól a bankkártyáig

A pénz formája igen sokat változott az idők folyamán. Nagyon régen még kagylóval, rizzsel, vagy akár kutyafoggal is fizettek az emberek. Kezdetben ugyanis szinte bármi lehetett csereeszköz, ami valamilyen értéket képviselt.

A kutatások szerint az első papírpénzt Kínában adták ki a 7. században. Nekik támadt az az ötletük, hogy rézpénz használata helyett úgynevezett papírkötelezvényeket írnak egymásnak. Ezek a kínai kereskedőknek adott igazolások tekinthetők tehát a papírpénz elődjének. 

Egy idő után azonban az emberek már kevésbé bíztak meg a kereskedők által adott papírokban, mert gondok adódtak a fémpénzre való beváltással. Ekkor az egyik császár kézbe vette az ügyet, így elkészült az első állami bankjegy 1024-ben, Szecsuánban.

Mi adta a papírpénz értékét?

A papírpénz idővel azért vesztette el a jelentőségét, mert megérkeztek az első pénzügyi válságok. Miután a papírpénzt elvileg bármikor fémpénzre lehetett beváltani, sokan nem is váltották be, hanem ebben tartották a vagyonukat, ezzel bonyolították az üzleteiket.

Ám a szomszédos népekkel folytatott háborúk ahhoz vezettek, hogy túl sokat nyomtattak belőle, miközben már nem volt mögötte fedezet, azaz áru vagy fém (főleg arany vagy ezüst). 

A papírpénz így gyorsan elértéktelenedett, már szinte senki sem fogadta el ezeket, így az 1400-as évek közepe táján teljesen beszüntették a használatát, és csak több száz évvel később éledt fel újra a papírpénz használata az ázsiai országban.

Európai bankjegyek

Európában a papírpénz először Hispániában (a mai Spanyolország területén) jelent meg, 1357-ben. Később a 16. században Németalföldön is felbukkant, de csak helyileg és átmenetileg használták.

Az első valódi európai bankjegyet Svédországban adták ki 1661-ben, de a papírpénzek széles körű használatára végül a 19. század elejéig kellett várni.

A Habsburg-birodalom első papírpénzeit Mária Terézia uralkodása idején, az 1760-as években bocsátották ki, de az igazi, önálló magyar bankjegyet, kétforintos címletben, 1848 augusztus elején adta ki Kossuth Lajos pénzügyminiszterként.

Ajánlott tartalmak