Kiegészítés a kötelezőkhöz

Dátum: 2019.10.04.
Kategória: Érdekesség

Személyes történetek a nevek mögött.

 

Arany János, a művész zseni

Arany János a korában szokatlan módon, egészen fiatalon megtanult írni. Három évesen már a hamuba rajzolgatta a betűket, mire iskolába ment, tökéletesen írt és olvasott. Ehhez képest eredetileg mégsem költő szeretett volna lenni, hanem szobrász vagy festő. Sőt, a színészkedéssel is próbálkozott és zenélni is szeretett. A mai világban népszerű gitáros bölcsész srác lenne, még saját dalszövegeket is írt.

 

Gárdonyi Géza, a párbajhős

Az Egri csillagok írója egy ideig a Szegedi Híradó és a Szegedi Napló megbecsült munkatársaként tevékenykedett, nem máshol, mint Szegeden. Az irodalmi alakról tudvalevő, hogy tüdőbeteg és hipochonder volt, de az talán kevésbé ismert, hogy fogházban is ült. Méghozzá párbajozás miatt, és nem is egyszer. Újságíróként gyakran okozott problémát és/vagy félreértést a hangvétele, forrófejű lévén pedig ki is állt magáért. Ugyan nem volt túl profi: a pletyka szerint megesett, hogy saját magában okozott kárt a másik helyett. Mindenesetre a fogházban sem tétlenkedett, bőszen írta cikkeit a benti életről.

 

Jókai Mór, a modern értelemben vett hivatásos író

Ő az, aki a magyar történelemben elsőként a közéleti szerepeit is íróként viselte: szerkesztőként, újságíróként, íróként működött, amelyből képes volt egy nagypolgári életszínvonalat megteremteni. Művei jelentős részét hírlapokban, magazinokban publikálta, folytatásos formában. Pontosan ezért óriási olvasótáborral rendelkezett, a maival össze sem lehet hasonlítani. Csak a folytatások lezárása után jelentek meg művei könyv formában, amire még azok között is nagy kereslet volt, akik részleteiben már olvasták azokat. Az elmondások alapján Jókai reggel 6-kor kelt és délelőtt tízre be is fejezte az aznapi munkáját. Így még belefért a napjaiba a rengeteg hobbija is: tornázott, vívott, lőtt, rajzolt, festett, szobrokat faragott, gyümölcsöt termesztett, csillagokat vizsgált. Nem véletlenül neveztek el róla 2003 nyarán egy kisbolygót.

 

Petőfi Sándor, aki már meg tudott élni az írásból

Petőfi Sándorra úgy emlékezhetünk, mint nélkülöző művész, ami a korai éveire igaz is. Ám ő volt az első hazai költők egyike, aki már meg tudott élni az írásából és nem csak saját maga, hanem családja számára is elég pénzt keresett. Ez az ő idejére nem volt jellemző. Ám ő egykori sztárköltőként nagyon termékeny művész volt: több mint 800 verse maradt az utókorra, amit alig 8 év alatt írt meg. Sőt, már életében elkezdték hangszerelni költeményeit, Prielle Kornélia és Friedrich Nietzsche is megzenésítette kedvenceit.

Ajánlott tartalmak