Kiadós reggeli

Dátum: 2018.10.05.
Kategória: Érdekesség

Nem is gondolnád, hogy milyen fontos.

A reggeli szó feltehetőleg 1792-től használatos az ébredés utánra való étel jelöléseként. A finnugorkori „reg” szóból származhat, amelynek jelentése „meleg, forró, hőség”. Innen jön a reggel szó, ami értelmezhető úgy, hogy hajnal után az idő felmelegszik. Az „i” képző pedig melléknevet hoz létre. Jó-jó, elég a nyelvészkedésből! :)

 

No, de ha már itt tartunk: tudod, hogy mondják angolul, hogy reggeli? Breakfast. Náluk például szó szerint azt jelenti a reggeli étkezés jelölése, hogy megtörni („break”) a koplalást („fast”).

 

Ha már ilyen nagy múltja van ennek a szónak, azt gondolnánk, hogy fontos beépítenünk az életünkbe. De mégis megjelent a hír, hogy a felmérések szerint a gyerekek negyede reggeli nélkül indul az iskolába. Ez egy sokszor elővett téma, viszont a helyzet valami oknál fogva még mindig nem javul.

Van, aki ébredés után még nem éhes; van, akinek nincs ideje; van, akiknél pedig csak egyszerűen nem szokás ilyen korán enni.

 

 

Pedig a reggeli fogyasztása hozzájárul a napi energia bevitelünkhöz, vagyis egyszerűen ahhoz, hogy már reggel jól forogjon az agyunk. Ha otthon nem is szeretnél enni ilyen vagy olyan okból, akkor csomagolj magadnak néhány falatot az útra, vagy az iskolába, ahol az első óra előtt meg tudod enni. Hiszen a dolgozatra nem elég tanulni, teljesíteni is kell. Éhesen pedig ez nem fog menni.

(Az éjszakai alvás során az ember teste felhasználja az elraktározott glükózt, tehát a reggeli az, amivel újra fel tudjuk pörgetni az agyunkat. Ha nem hiszed, járj utána.)

 

Milyen egy ideális reggeli?

Teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemény, valamilyen hússal, sonkával, tojással. Lehetőleg friss zöldség is kerüljön a szendvicsbe. De akár a gyümölcs és joghurt kombinációja is tökéletes. (Ez csak egy példa, de az interneten egy csomó mintát találsz.)

 

Tehát, mire jó a reggeli?

Energiát ad, felpörgeti az agyad, boldogabb lehetsz, karcsúsít is! Mi kell még, hogy rávegyen minket a reggelire?

Ajánlott tartalmak