Ki volt Weiss Manfréd?

Dátum: 2019.05.10.
Kategória: Érdekesség

Ismerd meg te is a 20. század egyik leghíresebb magyar vállalkozóját.

A csepeli mágnás báró Weiss Manfréd, a 19-20. század gazdaságát úgy pörgette fel, mint azóta senki más: a vállalatai a hazai GDP-bővüléséhez tíz százalékkal járultak hozzá (az úgynevezett GDP megmutatja, hogy egy országban mennyit árut és szolgáltatást termeltek, mennyit exportáltak, és mennyit vásárolt a lakosság egy év alatt).

 

Ki volt ő?

Weiss Manfréd 1857-ben született Pesten. Manfréd már iskoláskorában kitűnt üzleti érzékével: többek között cukrokat, csokoládékat és apja által forgalmazott szilvalekvárt árult osztálytársainak. A kereskedelmi akadémia elvégzése után Hamburgba került, ahol egy gyarmatáru-nagykereskedésben négy évet töltött.

 

Nem sokkal később bátyjával közös vállalkozásba kezdtek. Először a VII. kerületi Lövölde téren rendezték be az „Első Magyar Conserv Gyár” néven üzemüket. Nem sokkal később a Ferencvárosba költöztették a cégüket.

Fő megrendelőjük az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege lett, akiknek nemsokára gyalogsági lőszereket is szállítottak. Egy robbanásos baleset következtében azonban a veszélyes lőszergyártást a városon kívülre kellett helyezni, a választásuk pedig Csepelre esett.

 

A gyár területe az évek alatt a sokszorosára nőt. Míg 1893-ban 150 munkással indult az üzem, 1917-ben már 27 ezer ember dolgozott ott. A fő termék a lőszer volt. A következő két évtizedben a poros kis településből Európa egyik nehézipari központja lett, amelyet a kortársak csak „csepeli csodának” neveztek, hiszen a GDP-bővüléséhez 10 százalékkal járult hozzá Weiss Manfréd üzeme.

 

Milyen ember volt?

A zárkózott, gyakran kíméletlen Weiss Manfréd fontosnak tartotta, hogy vagyonából jótékony célokra is áldozzon. Csepelt például jelentősen fejlesztették: utakat építettek és támogatták a helyi iskolákat. Több ezer munkáscsaládnak emeltek házakat, lakásokat. A gyár alkalmazottainak kórházat, óvodát, napközit, iskolát, de szülészetet is létesítettek, ahol közel 6000 gyermek született pár év alatt.

1918-ban IV. Károly magyar király Weisz Manfrédnak az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadianyag-szállítójaként szerzett érdemeiért pedig bárói címet adományozott.

Ajánlott tartalmak