Ki kicsoda?

Dátum: 2018.11.05.
Kategória: Érdekesség

Harcos könyvtáros.

Jártál már a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár valamelyik tagkönyvtárában? Tudod, hogy kiről kapta a nevét? Beszéljük meg gyorsan, hogy ma is okosabbak legyünk!

 

Szabó Ervin (1877-1918) szerint a könyv fegyver, és olyan használati eszköz, amelyet rongyossá kell olvasni. Ahhoz, hogy az emberek műveltek legyenek, erre is szükség lehet. Lényegében ezért választotta Szabó Ervin magának a könyvtáros hivatást: az emberek kölcsönözhessék a tudást, hogy azon keresztül tehessék magukévá az ismereteket.

 

A főváros 1904-ben alapított könyvtárának első kinevezett könyvtárnokaként egyik elsődleges célja, hogy az információk az adott korban a lehető leghatékonyabb módon legyenek hozzáférhetőek mindenki számára. Ezért működhet még ma is széles hálózatában, rengeteg tagkönyvtárával a Szabó Ervin nevét viselő intézmény.

 

 

Van egy egész jó honlapja (www.fszek.hu), ahol könnyen el tudsz igazodni. A felület átlátható: megtalálod rajta a tagkönyvtárak helyét, a nyitva tartásokat, a díjszabásokat. És – ami nagyon fontos – még az adatbázisokban is tudsz keresni. Be sem kell menned a könyvtárba, hogy ki tudd deríteni, hogy hol találod meg azt, ami számodra szükséges. És azt még nem is mondtam, hogy nemcsak könyveket tudsz kölcsönözni, hanem képi- és hanganyagokat is.

 

És egy kis egyéni vélemény is jön a cikk végére: hiszed vagy sem, már maga a Központi Könyvtár látványosság. Érdemes elmenni a budapesti Kálvin tér közelében lévő épületbe, ami valami csodálatos hangulatot áraszt. Órákig el tudnék ücsörögni a termeiben.

 

Ajánlott tartalmak