Ki kicsoda?

Dátum: 2018.10.07.
Kategória: Érdekesség

5 érdekesség Szent-Györgyi Albertről (1893-1986).

Szerencsés vacsi

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálójaként vált ismertté, de valójában a biológiai oxidációs folyamatok kutatása volt az ő igazi felfedezése. (Abba most ne menjünk bele, hogy pontosan mi ez, de érdemes utánanézni.)

Azt viszont kevesen tudják, hogy az egész egy vacsorának köszönhető: a kutató nem kívánta a feleségétől vacsira kapott paradicsompaprikát, de nem akarta őt megbántani. Mit lehetett tenni? Elvitte magával a laborba. (1931-től, ennek a szerencsés véletlennek köszönhetően nagy mennyiségben is képes volt C-vitamint előállítani.)

 

Szabadulás a frontról

Szent-Györgyi Albert az első világháborúban katonáskodott két évig. Idővel elege lett a harcokból, a sok szörnyűségből, és meglőtte magát, hogy szabadulhasson. Ezzel viszont kockáztatta, hogy felakasztják. Az emberek nagy szerencséjére nem így történt. (Különben ki tudja, hogy mikor kísérletezték volna ki kutatásait.)

 

Nők

Kevesen tudják, de Szent-Györgyi szerette a nőket. Négyszer is megházasodott. 21 év után hagyta el első felesége, második felesége rákban hunyt el. (Nem mellesleg ezért kezdett bele a rákkutatásba is.) És rajtuk kívül még két házasságot kötött, mindkét nő közel 50 évvel volt fiatalabb az idős tudósnál. (Lehet, hogy ők tartották olyan frissen?)

 

Doktorikat halmozott

1917-ben a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán végzett orvosként, majd Pozsonyban, Prágában, Berlinben és még egy csomó helyen dolgozott és tanult. Később a Cambridge-i Egyetemen doktorált kémiából.

 

Fellépett a budapesti Nemzeti Színházban

Szent-Györgyi Albert író, költő, színész is volt. Gondoltad volna? A művészetekről is úgy gondolkodott, mint a tudományról: mindent meg kell élni. Szegeden előadták Shakespeare Hamlettjét. (Ez egy elég súlyos darab.) Olyan jól sikerült, hogy a budapesti Nemzeti Színházba is meghívták őket ugyanazzal a szereposztással. (Még a színpadon is sikeres volt.)

Ajánlott tartalmak