Kézműves fagyi

Dátum: 2019.08.09.
Kategória: Érdekesség

Mit jelent ez igazából?

Kézműves fagyi. Biztosan sokszor láttátok már így megnevezve a kedvenc nyári hűsítőtöket, és talán el is gondolkodtatok azon, hogy mitől is lehet kézműves egy fagyi. Kézzel készítik? De akkor mikor hűl le? Esetleg úgy készítik, mint az agyagtárgyakat? Pörgetve és lassan formázva? Hmm…

A történet ennél azért egyszerűbb. A kézműves fagyi esetében a kézművesség annyit takar, hogy a felhasznált alapanyagok és a hűtési technológia az eredeti fagylaltkészítés alapján kerülnek megoldásra.

 

 

Amikor fagyiról beszélünk, két különbözőt határozhatunk meg. A sorbetet, ami vizes alapú gyümölcsfagyi és a gelatot, aminek az alapja inkább a zsír. (Mármint tejzsír és nem az a zsír, amit a kenyérre szoktunk kenni.) Ezt a zsírt nyerhetjük tehát tejből, vajból, tejszínből. Valamint az is fontos különbség, hogy a gelatonak alapvetően alacsonyabb a cukortartalma. A sorbet fagyiban ugyanúgy található zsiradék, de ez növényi alapú, vagy akár teljesen zsírmentes. Azonban magasabb a cukortartalma. (Ezt jó tudni!)

Az összetevőknél nem szabad megfeledkezni a tojásról, ami a színét adja több fagyinak is. Például a vaníliásnak. A benne található fehérje pedig lazítja az állagot, így még krémesebb tud lenni.

 

Miért levegős a fagyi?

Mind szeretjük a jól kenhető (nyalható?) fagyit, és ennek lényegi alapja a felvett levegő. Így bizony! Meghatározó szerepe van annak, hogy milyen levegőzetést kap a fagylalt, mielőtt a kirakatba kerül. A fagyi esetében ez a mérték 30-40%, míg ha jégkrémről van szó ez az érték akár 200% is lehet. Persze a jégkrémnél nem hátrány, ha nem folyik egyből.

 

Hogyan hűtjük a fagyit?

Ha már levegőztetés, akkor beszélnünk kell a hűtésről is, mivel ez teszi igazán ínycsiklandóvá ezt a remek nasit. Nos, ez akár egy picit bonyolultnak is tűnhet, de az igazi kézműves fagylalt hűtése egy olyan eszközzel történik, ahol a hűtés víz és fagyásgátló által valósul meg, ami közben lassan összeforgatja a fagyi alapot. Mivel ez egy igen hosszú folyamat, ezért a legtöbb nem kézműves fagyi esetében hideg gázt alkalmaznak a keverőgép hidegen tartásához. (Kicsit azért furán hangzik.)

Ki gondolta volna, hogy ennyi mindenre kell figyelni egy eredeti fagyi elkészítésénél? Nyáron ezeknek a folyamatoknak igazán hálásak lehetünk, hiszen így élvezhetjük a frissítő finomságot.

Ajánlott tartalmak