• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Kezdődik az Advent, nyílnak a kis ablakocskák a naptárban!  
Kategória: Aktuális

Normális esetben ilyenkor már szánkóznunk kellene: kevesebb mintegy hónap van hátra karácsonyig, ez az adventi időszak. Ismered a türelmetlen kisfiú legendáját? 

Megígérjük, el fogjuk mondani a türelemtlen kissrác sztoriját is, de figyu, tudod te, mi az az Advent?

Hát, mostantól elmondhatod magadról, hogy tudod: az Advent (ádvent, vagyis eljövetel) jelzi a karácsonyi időszak kezdetét! Már csak négy vasárnap van hátra karácsonyig, amikor a keresztény emberek szerint Jézus született. Ezért fontos annyira a hívőknek a karácsony: nem csak a csokizabálás, meg az ajándékok miatt.

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza: VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. 


De miért advent? 


Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A keresztény felfogás szerint Jézus december 25-én született, „jött el közénk”. (Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.) 


Adventi szokások


Ahány család, annyi szokás (vagy, egyes rossz viccek szerint: annyi baj legyen!). A vallásos emberek ilyenkor minden nap más házhoz visznek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak, és kisebb szertartásokat mutatnak be körülötte. A népszokás arról a bibliai eseményről emlékezik meg, amikor a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József Betlehembe érvén szállást kerestek maguknak. 


Vannak, akik böjtölnek (kevesebbet esznek), mások pedig adventi koszorút készítenek. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.


Manapság az anyukák készítenek koszorút (segíthetsz nyugodtan anyukádnak ám!) és általában fenyőágból, amit négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. 

 

 

Adventi naptár

 

Na, most jön a türelmetlen kissrác sztorija. Már te is tűkön ülsz, mi? ;-)


A kissrácot Gerhardnak hívták, aki már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Gerhard anyukája ezért feltalálta az adventi naptárat: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a srác minden este megegyen egyet-egyet közülük. Az ötlet annyira betalált a srácnál, hogy felnőttként üzleti vállalkozásba kezdett.: olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve. Az ablakocskákat ki kellett nyitni, hogy a gyerekek hozzáférhessenek a meglepetéshez. Így jött létre az adventi naptár, amit magad is elkészíthetsz, vagy meglepheted vele a családot. 

 

 

Ajánlott tartalmak