Kezdődik a téli olimpia!

Dátum: 2018.02.09.
Kategória: Aktuális

A ma kezdődő téli olimpiát Dél-Koreában rendezik, a rengeteg sportág közül most a szánkót, a szkeletont, a curlinget és a bobot mutatjuk be neked. 

 

Szánkó

Képzeld, a szánkózás már a 9. században létezett, ezt leletek is bizonyítják! Már a vikingek is jól tudták használni a szánkót havon és jégen egyaránt. 
Az első nemzetközi versenyt még 1883-ban, Davosban rendezték, ahol négy kilométer hosszú havas lejtőn kellett időre lecsúszni. Olimpiai szám 1964-ben lett a sportág. 

A mostani versenyszánkó és a pálya már nagyon eltér a régebbeiktől. A versenyzők ugyanis nem havon, hanem jégcsatornában száguldoznak. A jármű és a sportöltözet miatt, akár 100 km/óra feletti sebességre is felgyorsulnak a szánkósok, ami nagyon gyors! A sportágban még soha nem volt magyar induló.

Szkeleton

A szkeletont tartják a legősibb téli "csúszó" sportnak. A versenyző hason fekszik, fejjel előre egy szánkóhoz hasonló járművön, így siklik le a lejtőn vagy jégcsatornában.
A szkeleton elnevezés az első fémvázas szerkezet elkészülése után kapta a nevét, mivel az hasonlított az emberi csontvázra. (angolul a csontváz skeleton)

Az első versenyt még az 1800-as évek végén rendezték a Svájcban. A sportág 1928-tól 1948-ig szerepelt az olimpián, de azután lekerült a műsorról és újra csak 2002-ben jutott lehetőséghez. Ebben a sportágban szintén nem volt még magyar induló.

Curling

A curling a 16. századi Skóciából származik. Köveket és egyéb, lehetőleg korong alakú tárgyakat kellett a befagyott folyók, tavak jegén egy meghatározott célhoz csúsztatnia az embernek. 

Az első egyesületet elég régen, 1716-ban alapították Nagy-Britanniában. A sportágat Kanadában, illetve az Egyesült Államokban a tengerentúlra kivándorlók terjesztették el. A curling 1998-ban szerepelt először az olimpia műsorán. A magyarok még ebben a sportágban sem szerepeltek. 

Bob

A bob eredetéről több verzió létezik. A legelfogadottabb változat szerint a sportág az 1800-as évek végén Svájcban született. Kezdetben a jármű egy hosszú szánkóhoz hasonlított, de napjainkra már az űrkutatásban használatos anyagok felhasználásával "szivar" alakú lett, így több mint 130 km/órás sebességre képes felgyorsulni a jégcsatornában. Csak hogy értsd, az autó akkor megy közepes tempóban, ha 40-50 km/ órával megy. Akkor a bob valósággal hasít a 130 km/órával!

A bob 1924 óta majdnem mindig helyet kapott a téli olimpiák műsorán. Az 1960-as játékokon a megfelelő pálya hiánya miatt maradt ki a bob a programból. A magyarok legutóbb 2006-ban szerepeltek ebben a sportágban.

Ajánlott tartalmak