• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Kevesebbet fizet a Disney a színészeknek?  
Kategória: Pénzügyeink

A Disney évek óta az egyik legnyereségesebb hollywoodi filmstúdió. Ám nem fizet sokat a színészeinek, ők mégis szívesen dolgoznak neki. Vajon miért?

A The Walt Disney Company, röviden "Disney" a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága. 1923-ben alapította Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney. De miért fizetnek kevesebbet a legsikeresebb filmek főszereplőinek?

 

Ezért kapnak keveset a színészek

 

A stúdió rájött arra, hogy nem kell agyonfizetni a színészeket, e nélkül is megy az üzlet, mivel a mozinézőt sokkal inkább a filmvásznon látható karakterek érdeklik, mint a színészek, akik eljátsszák őket. Ugyanakkor van, aki szerint lehet a Disney-nél jól keresni, csak meg kell várni, hogy néhány sikeres filmen túl legyen a színész.

 

Nem a színész a fontos?

 

A mai filmipar inkább a karakterekről szól, nem pedig a sztárszínészekről. Ez persze nem jelenti azt, hogy néhány színész ne kapna igazán szép fizetést, csak egy kicsit jobban meg kell dolgozni a pénzért.

 

Például ilyen színész Robert Downey Junior, aki a Vasember főszerepét játssza. A Vasember című filmet 140 millió dollárért forgatták le és Downey 2,5 millió dollárért vállalta el a címszerepet, ami szinte elképzelhetetlenül csekély összeg egy Oscar-díjra jelölt színész számára. (egy dollár kb.278 forint)

 

A Vasember kirobbanó sikere után a filmstúdió kiosztott azért némi prémiumot (a nyereség egy részét), de halálra nem keresték magukat a színészek. A Vasemberrel beindult a Downey pályafutása is, és elkezdett többet keresni. Ettől függetlenül többen vannak azok a sztárok, akiket eléggé alulfizetnek.

 

Például a Harry Potter filmekből ismert Hermione szerepével felnőtté és híressé vált Emma Watson a „A szépség és a szörnyeteg” című alkotásért mindössze 3 millió dollárt kapott – bár garantáltak neki egy 15 millió dolláros prémiumot, ha a film kasszasiker lesz.

 

Ajánlott tartalmak