Késik a vonat? Ingyen utazunk.

Dátum: 2019.01.11.
Kategória: Érdekesség

Jó-jó, ez erős túlzás volt.

Érdemes tisztában lenni az utasoknak a jogaikkal, hiszen, ha nem is ingyen vonatozgatunk jobbról balra, de komolyabb késés esetén tényleg lehetőségük van visszatérítést igényelni. Ha a belföldi feláras jeggyel használatba vett vonatunk vasúthibára vonatkozó okok miatt késlekedik, akkor bizony jöhet a kártérítés. Nem is akárhogyan! A változások szerint 30 perces késés esetén akár 50, de 90 perces késésnél már 75 százalékot is visszakérhetünk az eredeti jegyárból. És bizony, ha úgy adódik, két órás csúszás esetén a vasút vendégeinek számítunk.

 

Mi van még?

 

Ezen kívül az Európai Parlament több kérdést is tárgyalt a vasutakkal kapcsolatban, mint például, hogy ezentúl ingyenesen és előzetes jelzés nélkül is támogatást kaphatnak a mozgásukban korlátozott személyek a nagyobb pályaudvarokon. Valamin azt is fontos célként fogalmazták meg, hogy minden vonaton lehessen kerékpárokat szállítani.

 

Az irány jó, azonban fogyasztóként hiába védjük az érdekeinket, egy dologgal számolnunk kell. A vasutak költségvetése ezekkel az intézkedésekkel nemhogy csökken, hanem milliókkal nőhet. Ezt pedig valahogy ki kell termelni. Hogy hogy? Hát, mondjuk, logikusnak tűnik beépíteni a jegyárakba.

Ajánlott tartalmak