Kérek egy mandarint! Vagy mit?

Dátum: 2018.12.19.
Kategória: Érdekesség

Itt a citrus szezon. Válogassunk!

Hogy mire célzok válogatás alatt? Egyre jobban terjed az utóbbi időben a mandarinféle gyümölcsök vásárlása a szezonban. Ezek nem egészen narancsok, nem egészen mandarinok, maradjunk annyiban, hogy citrusok. És többnyire finomak és egészségesek. Talán az utóbbi a legfontosabb. Mutatok néhány fajtát, hogy felismerd őket az üzletekben.

 

Mandarin

Sárgás, enyhén narancsos héj. Fűszeres illat. Belső részét hártyás falak választják el, az üregekben találhatóak a magvak. Általában kellemes édes íze van. Nézd a képet!

 

Klementin

Apró gyümölcs, vékony héj. Magvatlan mandarinféle, amit könnyen lehet hámozni. Lédúsak és édesek, ám kevésbé ízesek. Ha tíz magnál többet tartalmaznak, akkor monreali klementinnek szokták őket nevezni. Gerezdjei könnyen szétválaszthatók. Te látod a különbséget a képen?

 

Tangerin

Vöröses héj, olykor egészen bordó. Kisebb gyümölcs és nem olyan kerek, mint a mandarin. Az amerikai angolból származik a neve, legjellemzőbb típusa a ’Dancy’. Erőteljesebb íz jellemzi. Ezt már végképp nem tudom megkülönböztetni.

 

Satsuma

Kevés magot tartalmazó gyümölcs. Fénylő, narancssárga, olykor zöldessárga foltokkal tarkított gyümölcshéja van. Könnyen hámozható. íze kevésbé jellegzetes, savanykás és édes is lehet. Ezt meg kell kóstolni!

Ajánlott tartalmak