• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Karácsony előtt erre figyelj, ha nem akarod, hogy átverjenek!  
Kategória: Pénzügyeink

Mindjárt beköszönt a december, jön a karácsony, vele a bejgli és az ajándékhegyek. De vásárláskor nem árt óvatosnak lenni. Az akciós árajánlatok nem mindig azok, amiknek látszanak. 

 

Az óvatlan vásárlókat ilyenkor számtalan veszély fenyegeti, amikor a tökéletes ajándékot keresik szeretteiknek. Eláruljuk, mire figyelj! 

 
Belépve egy bevásárlóközpontba, a rengeteg előre elkészített és szépen becsomagolt ajándékcsomag láttán ugye már te is gondoltad, hogy csak lekapsz egyet a polcról és már le is van tudva a megfelelő ajándék utáni keresőhadjárat? Általában a kozmetikumok vannak a legízlésesebben elrendezve, nem túl borsos áron, és kinek ne lenne, szüksége mondjuk tusfürdőre, hajsamponra, nemde? 

Jobban nézd meg a csomag-árakat!


Ugyanakkor, ha jobban utánanézel, meglepő dolgok derülhetnek ki. Volt már rá példa, hogy egy női piperecsomag 1190 Ft-ba került, de ha külön vetted volna meg a benne lévő dezodort és tusfürdőt, akkor 898 Ft lett volna! Lehet, hogy ez „csak” 300 Ft veszteség, de gondolj bele, sok kicsi sokra megy, nem csak a te pénztárcádnál, de a nagy cégeknél is. Nem túl becsületes, ugye? 

Mennyiről csökkentik az árat?


A felárazás szintén piszkos trükk. Ez azt jelenti, hogy mielőtt még jön a karácsonyi őrület, a termék árát feljebb viszik, amikor pedig a boltokat elöntik a reménnyel (és pénzzel) teli vásárlók, akkor újra az eredeti árra leértékelik. Ilyenkor a vevő bizony azt hiszi, hogy megütötte a főnyereményt, holott erről szó sincs.

Melyik a fizetendő ár?

Fontos tudnivaló, hogy ha egy terméken több ár címke szerepel, a legalacsonyabbat kell kifizetni akkor is, ha a pénztáros ellentmond. Ne hagyd magad becsapni, ilyen esetben fordulhatsz a fogyasztóvédelemhez is. Sőt, elkérheted az üzletben lévő panaszkönyvet., Az ott leírtakra köteles válaszolni a bolt vezetősége.


A legjobb és legbiztonságosabb megoldás mégiscsak az, ha saját kezűleg készítesz valami szépet a szeretteid számára. Hidd el, nincs nagyobb öröm annál, minthogy a saját kezed munkáját ajándékozod a számodra legfontosabb embereknek. Lehet ez édesség, saját magad által összeállított receptfüzet, egyénre szabott naptár, de akár társasjáték is.

A fantáziádnak semmi sem szab határt! Erről majd még a későbbiekben írunk neked ötleteket.

 

Ajánlott tartalmak