K. + K.

Dátum: 2019.03.13.
Kategória: Érdekesség

Költői barátság

Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső barátsága a kávéházak melegében épült, A New York nyugatos újságírók számára fenntartott székein ücsörögve ugratták egymást, de hamar kivitték ország világ elé a hecceléseket. A legendák szerint a Balkán Egylet alapítói közé tartoztak a férfiak, amit azért működtettek, hogy polgárpukkasztó cselekedeteket és mások számára elképzelhetetlen csínytevéseket hajtsanak végre. Igazi mókamesterek voltak, elválaszthatatlan barátokká váltak.

 

 

Az évek során csatlakozott hozzájuk Somlyó Zoltán (költő, műfordító, újságíró) is. Az elmondások szerint hármójuk történeteit Kosztolányi beépítette Esti Kornél novelláiba. (Esti, Sárkány és Kaniczky bonyodalmait érdemes elolvasni.)

 

Vannak bőven sztorik.

Kosztolányiék szerettek ám kártyázni, méghozzá a Dohány utca 76. szám alá jártak gyakorta az Otthon Körbe, ahol olyakor még a tehetségüket is kockára tették a játék során, ha már nem volt más a tarsolyukban. De az is megesett, hogy kutyákra alkudtak az állatkereskedésekben, telefonbetyárkodtak, hátrafelé szaladva versenyeztek a körúton, látványosan ugyanannak a nőnek a kegyeiért rajongtak, és még sorolhatnám.

 

 

Az a történet is elterjed róluk,

hogy Karinthy egyszer gyerekeket bérelt fel azért, hogy kérjenek Kosztolányitól autogramokat. De nem ám csak egyet! A lehető legtöbbet. Ha már kaptak, álljanak újra sorba. Kosztolányi lelkesen aláírogatta a papírjaikat, majd egyszer azért csak feltette a kérdést, hogy mire kell egy embernek több aláírás. A felelet igazán meglepő volt, miszerint ötven Kosztolányi aláírásért jár egy Karinthy. Ezért érdemes újra és újra sorba állni. (Biztosan jókat derült Karinthy poénján Kosztolányi.)

 

 

Ahogy ebből a rövid cikkből is kiderült, verseikben és a valóságban is válogatott módon szívatták egymást a már korukban is neves irodalmi alakok.

Ugyan szívből elismerték egymás költészetét, de még az sem volt számukra sérthetetlen. Karinthy Így írtok ti című verseskötetében Kosztolányit sem hagyta le a kiparodizált kortársak listájáról. Ennél elegánsabban be sem szólhatnál a haverodnak: a neki szánt verset Kosztolányi stílusában írta. De a másik fél sem volt rest.  Egy csodás akrosztichonként írta meg válaszát barátjának. Ami azt jelenti, hogy a sorok kezdőbetűit elolvasva tárul a befogadó elé a mű igazi, de rejtett üzenete. Olvasd csak!

 

 

Kosztolányi Dezső – Nyár, nyár, nyár

Karinthy Frigyesnek, úri-magának, az embernyi embernek,
De kicsit talán a Kálomistának is küldöm, azzal az
Instanciával, hogy ne átallaná elolvasni ezt a nekem-kedves
Poémát, minden irányban.

Nyár,
A régi vágyam egyre jobban
Lobban,
De vár még, egyre vár.
Kár
Így késlekedned, mert az éj setétül.
Az élet
Siralmas és sivár
Enélkül.
Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,
Görcsök
Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.
Mostan hajolj feléje.
Közel a lázak kéjes éje.
Akarod?
Remegve nyújtsd a szájad és karod.
Itt ez ital illatja tégedet vár.
Nektár.
Te
Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.
Idd meg.

Ajánlott tartalmak