Jönnek a robotaxik?

Dátum: 2019.07.07.
Kategória: Érdekesség

Az elektromos autókat gyártó cég, a Tesla főnöke szerint az Egyesült Államokban jövőre megjelennek a „robotaxik”.

 

Van egy őrült feltaláló, aki kitalálta és megvalósította az elektromos, önvezető autót. Sokszor nevezik az igazi Vasembernek is. Ezt a fickót Elon Musknak hívják, ő a Tesla nevű cég vezetője. Nemrégiben pedig azt nyilatkozta, hogy arra számít, a cégének önvezető robotaxijai 2020-ra már az utakon lesznek.

 

Önvezető autók után itt vannak az önvezető taxik?

Az önvezető autók azok a kocsik, amiket már nem kell vezetni, mert maguktól mennek.

Olyan okosak, hogy például megállnak a pirosnál, elkerülik az ütközéseket és a baleseteket, és nem ütnek el senkit.

 

Elon Musk az önvezető robotaxikról akkor nyilatkozott, amikor egy, az önvezető autók számára kifejlesztett mikrochip tulajdonságait mutatta be.

 

A mikrochip a megoldás

Bemutatott még egy számítógépes berendezést is, amelyről azt állította: az új mikrochip segítségével valamennyi, az önvezetéshez szükséges képességgel rendelkezik.

 

A vezető nélküli járművek alkalmazása előtt azonban még van pár technikai és jogi akadály. Egyelőre nem tekinthetőek eléggé kifinomultnak ahhoz, hogy mozgásuk összehasonlítható legyen a sofőrök által vezetett autókkal, a közutakon pedig nem tűnnek elég biztonságosnak sem.

A Tesla járművei szakértők szerint nem érték még el az autonómia azon szintjét, amely szükséges az önvezető minősítés megszerzéséhez. Az autonómia 4. szintje azt jelenti, hogy a jármű egy ember felügyelete alatt már képes önmagát irányítani.

 

Ahhoz pedig, hogy valóban önállóan, emberi beavatkozástól függetlenül közlekedjen egy autó, az 5. szint követelményeit kell teljesíteni. Ezt a szintet eddig egyetlen Tesla- autó sem érte el.

Ajánlott tartalmak