Jön az új 100 forintos

Dátum: 2019.10.05.
Kategória: Pénzügyeink

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

 

A jegybank sok régi pénz újítását vitte végbe az elmúlt időkben. Gondoljunk csak vissza: az ötszázas, az ezres, a kétezres, az ötezres, a tízezres és a húszezres is megújult.

Most a 100 forintos érme következik. Fontos információ viszont, hogy habár jön az új, de a jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is fizethetsz majd.

 

Mi változik?

Az érmének csak az alapanyaga változik, a mérete nem. Az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák.

A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, a jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetsz.

 

Mikor jelenik meg?

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése két lépcsőben történik. Ez már a bankjegyeknél is így ment: először az történik, hogy 2019. október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik.

A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít. Ez azért fontos, hogy például az automaták üzemeltetői fel tudják készíteni a berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására.

 

A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 májusában találkozhatsz a korszerűbb 100 forintosokkal.

Ajánlott tartalmak