Itt az új 500 forintos!

Dátum: 2019.02.01.
Kategória: Pénzügyeink

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az új bankjegyekről.

Holnaptól a készpénzes fizetés során már találkozhatsz a megújított 500 forintos bankjegycímletekkel. A bankjegyek nem csak kívülről újultak meg, a biztonsági elemeiket tekintve is korszerűbbek lettek. Első ránézésre nem látsz sok különbséget, ami a legnagyobb változás, az a szín, de olyan biztonsági elemeket is beletettek a bankjegyekbe, ami korábban nem volt.
Ugyanúgy II.Rákóczi Ferenc portréját láthatod az előoldalon, a sárospataki várat pedig a hátoldalon.
 

Mikortól lehet őket használni?

A megújított 500 forintos bankjegyek február 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban. Ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek néhány hónapnak el kell azért telnie. Egy-egy bankjegy kiadásáról, megújításáról, a pénzérmék előállításáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelkezik, más néven ez az ország jegybankja, vagy központi bankja.
 

Meddig lehet a régit használni?

Aggodalomra semmi ok, a régivel is fizethetsz még. A jelenleg forgalomban levő, régi 500 forintos bankjegyekkel egész pontosan még 2019. október 31-ig fizethetünk. 
 
Ezután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja azokat. Tehát jól jegyezd meg: 2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatod a boltokban.
 
Fontos tudnod, hogy a bevonási határidőig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket. 
 
A régi bankjegyek a bevonás után minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű fizetőeszközre. Vagyis ha mégis maradna nálad régi, kapsz helyette újat. 
Az is fontos információ, hogy a régi tízezresekkel még mindig fizethetsz, annak ellenére, hogy már forgalomban vannak az újak is.
 
 

Ajánlott tartalmak