• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Itt a térkép a legtöbbet szemetelő országokról!  
Kategória: Érdekesség

Az előrejelzések borúlátóak: 2050-re az óceánokban lassan több műanyag lesz, mint hal! Nézzük, mely országok termelik a legtöbb szemetet.

A műanyag hulladék mértéke lassan óriási méretűvé duzzad, világméretű problémát okozva. A szemétgyártásból sajnos Európa és Magyarország is jócskán kiveszi a részét.

 

Ha megnézed ezt a térképet, láthatod, hogy a felmérések szerint minden európai országban egy fő átlagosan 30 kilónyi műanyag hulladékot termel évente, csak csomagolási hulladékból! Ez rengeteg! (Minél sötétebb egy ország színe, annál több szemetet állít elő.) Magyarország sajnos szintén nem áll jó helyen: a színjelzés alapján fejenként 30-39 kilogrammnyi műanyag szemetet termelünk egy évben. Ez persze szinte az összes nyugat-európai országra is igaz.

Kik a legnagyobb szennyezők?

A lista szerint az írek az észtek és a luxemburgiak termelik a legtöbb műanyag szemetet. A bolgárok viszont a legkevesebb csomagolási műanyaggal terítik be a világot.

Korábban írtunk már róla, hogy a műanyag uralja az üdítőitalok piacát, azonban egyre többen szeretnének környezettudatosabb megoldást választani a káros anyag helyett, amelyek segítik megóvni a környezetünket.

 

A műanyag palackok szinte teljesen elborítják az egész bolygót, szennyezik az ivóvizeket, tengereket és óceánokat, sőt, már az emberi táplálékban is kimutatták a műanyagot. A halak például a mikroszkopikus méretű műanyagdarabkákat lenyelve kerülnek az emberek tányérjára, ezért mi is elfogyasztjuk a káros anyagot.

 

A megoldás a bioműanyag lehet

Ha jobban belegondolunk, a bioműanyag az egyik megújuló energiának a terméke, a biomasszának. A biomassza igazából az újrahasznosítható növények, termések, növényi és állati hulladékokból keletkezik. Elsősorban cukornádból, fából és kukoricából.

 

Mi is az a megújuló energia?

Ha pedig nem ugrik be hirtelen mi is az a megújuló energia, hadd segítsünk felfrissíteni az emlékezeted: ilyen például a szélenergia, vízenergia is, közös jellemzőjük, hogy hasznosításuk során nem csökken a hatásuk. A későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőlük az újabb energia. Szemben a szénnel, a gázzal, az olajjal, amelyek egy idő után elfogynak.

Ajánlott tartalmak