Kategória: Pénzügyeink

Hallottál már az úgynevezett adóparadicsomokról? Ezek olyan országok, ahol nem kell adót fizetni és ahová a gazdagok szívesen menekítik ki a pénzüket. De hogyan?

Újabb botrány rázta meg a pénzügyi világot. Több millió iratot szivárogtattak ki 19 adóparadicsomból, vagyis olyan országokból, ahol nem kell a vállalatoknak adót fizetni. Ha mégis, akkor csak nagyon alacsony összeget, sokkal kevesebbet, mint abban az országban, ahol valóban élnek.

Hol vannak adóparadicsomok?

Általában kis szigeteken alakítottak ki adóparadicsomokat: ilyen például a Közép-Amerikától nem messze eső Bermuda- és a Kajmán-szigetek, a Nyugat-Afrika partjaihoz közeli Mauritius és Seychelles-szigetek, illetve a Nagy-Britannia partjaitól délre eső Csatorna-szigetek. Ezeken kívül még több adóparadicsom is létezik, de ezek a legnépszerűbbek.

Most titokzatos módon 13 millió fájl került ki olyan irodáktól, amelyek adóparadicsomokba bejegyzett, úgynevezett offshore cégeket alapítanak és kezelnek.

Kik mentettek ide vagyonokat?

Sok híres emberről derült ki, hogy nem fizettek elég adót saját hazájukban, hanem offshore cégekbe mentették ki a pénzüket, így egy halom pénzt megspórolhattak.

A listán még II.Erzsébet brit királynő és fia, Károly herceg, Madonna, Bono (a U2 frontembere), Lewis Hamilton Forma-1-es bajnok, és több híres színész is megtalálható. De leginkább a nagyvállalatoknak éri meg offshore-ban tartani a pénzüket. Bizony, az Apple, a Nike is az adóelkerülők között van és egyikük esetében sem kevés pénzről van szó. Az Apple például annyi készpénzt őrizget egy Csatorna-szigeten mint az egész magyar gazdaság – kétszer!

Az offshore lényege a titkosság, a cégek valódi tulajdonosainak neve nem kerülhet nyilvánosságra. Ezt az az ország garantálja, ahol a céget megalapították. Most azonban homok került a gépezetbe, mert valahogyan kitudódtak ezek az iratok és több nemzetközi szerkesztőség kezdte el vizsgálni a listán szereplő neveket.

Nézzük, hogyan működik egy offshore cég!

  • Az igazi tulajdonos alapít egy úgynevezett fedőcéget az egyi adóparadicsomban.
  • Azért hívják fedőcégnek, mert nem az igazi tulajdonos vezeti, hanem annak megbízottja (őt hívják strómannak).
  • Ezek után bankszámlát nyitnak egy másik adóparadicsomban - szintén egy stróman neve alatt.
  • A fedőcég pénzt utal erre a számlára úgy, hogy kitalál rá valamilyen okot, vagy egyszerűen csak kölcsönként tartja számon.
  • A lényeg, hogy ezeket a pénzeket soha nem kelljen visszafizetni, hanem simán el lehessen költeni.
  • A pénzt tehát adózás nélkül „átmossák”, miközben rengeteg pénzt nem fizetnek be az államkasszába.

Ajánlott tartalmak