Itt a farsang, áll a bál

Dátum: 2020.02.05.
Kategória: Aktuális

Több ezer szőrmebundás alak, ijesztő maszkokkal. Láttál már ilyet? 

A farsang időszaka tele van különböző karneválokkal és érdekes néphagyományokkal. Nálunk vízkereszttől január 6-tól egészen a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig, vagyis az úgynevezett „húshagyó keddig”, legkésőbb „hamvazószerdáig” tartanak a farsangi mulatságok. 

Ez az önfeledt mulatozás és a dús lakomák időszaka, amikor köszöntjük a tavaszt, és bizony búcsúzunk a téltől.

A farsang csúcspontja a karnevál, a farsangi időszak vége, hagyományos magyar nevén a „farsang farka”. A mulatság vasárnap reggeltől húshagyókedd estig, tehát három napon át tart! Maga a „farsang” német eredetű szó, amely a böjt előtti italok kimérését jelentette.

 

A busójárás

Busójárásról első írásos emlékek a tizennyolcadik század végén születtek. Ilyenkor még egyáltalán nem volt népszerű mulatság, sőt, 1783-ban például a pécsi püspök be akarta tiltatni! 1801-ben még el is rendelték, hogy „aki átöltözik, 12 pálca büntetést kap nyilvánosan”. Az esemény azonban egyre népszerűbbé vált.

 

Két magyarázat is kötődik a mohácsi busójárás eredetéhez. Az egyik az, hogy az ijesztő fából faragott maszkok, bocskorok és szőrével kifordított bundás alakok a tél elűzésére szolgáltak. A másik, hogy az őslakosok a törökök elijesztésére öltöztek így fel.

Idén február 20. és 25. között várják a résztvevőket Mohácson, ahol rengeteg programmal várnak téged és családodat! Képzeld a busójárás ma már a világ szellemi örökségének számít, és hungaricumként szerepel, vagyis olyan termék vagy hagyomány, ami csak a magyarokhoz köthető! Ilyen például a makói hagyma, vagy a tokaji bor.

 

Eltemetjük” a telet

Egy ősi monda szerint, tél vége felé, mikor még rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák, a nap ereje gyenge és a gonosz szellemek életre kelnek. Ezeket a szellemeket űzték el a karneválokkal, bálokkal, jelmezekkel és minden gonosz ellenségével, a vidámsággal!

 

Eleinte az ijesztő jelmezekbe felöltözött emberek, halottas menetet utánozva masíroztak az utcákon, így kergették el a hideget, a rosszat és a halált. Ennek a menetelésnek a fő alakja a „carnavalet”, ami sírásót jelent. Gondoltad volna, hogy innen ered a karnevál szó? A "játéktemetésen" a telet temették, amit egy hatalmas mulatság követett, hisz a tél végének mindenki örült.

 

Rengetegen házasodtak a farsangi időszakban

A farsang a magyar falusi életben a házasságkötések és párválasztások időszaka volt. A táncos mulatságokat is ezért rendezték. A régi szokás szerint a lányok bokrétát adtak a fiúknak, akiknek, ha tetszett a lány, kitűzte a bokrétát a kalapjára.

 

Pénzhozó farsangi szokás

Ha kéne még egy kis zsebpénz, akkor ezt olvasd: a babona szerint szükséged lesz egy régi rongyra, egy "lyukas garasra" és egy tárgyra, ami "fabatkát sem ér". Ezeket tedd bele egy fémdobozba (akár konzervdoboz is lehet) és egy füves területen ásd el legalább 20 cm mélyre, és ültess egy szép virágot oda, ahova elástad. Az olyan hagymás növény, mint a nárcisz hamar ki is kel!

Ajánlott tartalmak