• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ismerd meg az egyik legsikeresebb diákvállalkozást!  
Kategória: Pénzügyeink

Az év legjobb diákvállalkozása, a Boarditure gördeszkákból és sílécekből gyárt egyedi bútorokat egy iskola műhelyében.

A diákvállalkozás tagjai szeretnek gördeszkázni és snowboardozni, így jött az ötlet, hogy kombinálják a deszkát és a bútort, megalakult hát a Boarditure.

 

A nyertes diákvállalkozás

 

A fiatalok cége mögött nyolc hónapos múlt áll, az alapötlet tavaly szeptemberben pattant ki a fejükből. Azóta gyártottak többek között nyakláncokat, ülőpadokat, bárszéket és faliórát. Hogy miből? Leselejtezett sílécekből vagy az interneten beszerzett gördeszkákból, innen-onnan guberált snowboardokból.

 

Közben csináltak egy honlapot is, ott vannak a közösségi felületeken, megnyerték a diákvállalkozások magyarországi versenyét, és néhány hét múlva ők képviselik majd az országot a diákcégek nemzetközi versenyén külföldön. Nem semmi teljesítmény, igaz?

 

Az iskolában is tanulták

 

A fiatalok iskolájában, a Közgazdasági Politechnikumban tananyag a diákvállalkozás, ezeken az órákon egy tanéven keresztül, ősztől tavaszig egy tanár segítségével egy cég alapítása és működtetése kötelező feladat.

 

A cégeket az év végén be kell csukni, a gazdálkodást le kell zárni, és el kell számolni a nyereséggel vagy veszteséggel az alapító tulajdonosok felé. A Boarditure esetében az az extra, hogy termékeiket tényleg megvették az emberek.

 

Így indult

 

A tizenhárom cégtárs szűk 30 ezer forintból indította a Boarditure-t. Azért tizenhárman, mert a tanáruk év elején kettéosztotta az osztályt, a két csapatból pedig két különböző vállalkozás formálódott.

 

A gyártást saját kezűleg, az iskola területén található műhelyben oldották meg, volt, hogy hetente háromszor is bent maradtak délután, és hétvégenként is dolgoztak.

 

A termékeik

 

Nyakláncból eddig 20-25 darabot készítettek, amelyeknek darabja 1500 forint, a Skate o’clock nevű faliórából tízet, amelynek darabja 5000 forint, a nagyobb bútordarabokból eddig egyet-egyet. Egy sílécekből készült nagy padot például 30 ezer forintért adtak el. 

Ajánlott tartalmak