• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Interaktív térképen az ország építészeti értékei  
Kategória: Érdekesség

Több mint 200 budapesti és vidéki épület történetét ismerhetjük meg a térképet böngészve.

A Lechner Tudásközpont készített egy interaktív térképet, amely a „Köztünk élő építészet” címet kapta. A folyamatosan gyarapodó, fotókkal bemutatott írások között többek között fürdők, szállodák, színházak, templomok és pályaudvarok is felbukkannak.

 

Mi található rajta?

A roppant érdekes térképen az ország építészeti kincseit jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy több mint 200 budapesti és vidéki épület történetét ismerhetjük meg a térképet böngészve. Köztük például a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a keszthelyi Festetics-kastély, a Pécsi Nemzeti Színház és a gyulai Várfürdő fotókkal bemutatott kalandos históriáját is.

 

A térképen ki kell választanod az egér segítségével, hogy melyik várost szeretnéd böngészni, majd rákattintasz az apró sárga képre, amely egy házikót jelöl. Amint rámész a kiválasztott ikonra, láthatod az épület fotóját és a leírását is.

 

Az anyag folyamatosan bővül, de a budapesti rész már most nagyon profi, így jó kiindulópont hosszabb városi séták tervezéséhez.

 

Minden épületnek története van

A készítők véleménye szerint egy épület nem határozható meg csupán egy házszámmal: minden háznak története van. Te tudtad például, hogy az ország egyik első vasbeton szerkezetű épülete az Erzsébet-kilátó volt? Hogy a ferencvárosi Dandár-fürdő 1930-ban 24 kádas tisztasági fürdőként kezdte meg működését? Hogy a tihanyi Rege Cukrászda az 1960-as években különösen népszerű volt?

 

A Köztünk élő építészet online térképe segítéségével bepillantást nyerhetünk a falak mögé, felfedezve az épületek értékeit és történeteit.

 

Íme a térkép (Katt)

 

 

Ajánlott tartalmak