Íme a magyar Robin Hood

Dátum: 2018.11.09.
Kategória: Érdekesség

Rózsa Sándor igazi igazságosztó betyár hírében állt, állítólag csak a gazdagoktól vett el, másokkal bőkezűen bánt.

Rózsa Sándor már életében is egyfajta Robin Hoodként emlegettek, aki fiatal korától kezdve egészen haláláig élte a betyárok életét.

 

Korán kezdte

 

Első bűntettét Kiskunhalas határában követte el, egy gazdától két tehén ellopása miatt 23 éves korában indult ellene eljárás. Ekkor Szegeden börtönbe került, majd szökése után futóbetyár lett, és hírhedt kalandok sokasága kapcsolódott nevéhez.

 

A raboskodás nem volt ínyére, így legtöbbször megszökött. Hatvan kitudódott bűnesete ismert: tanyákat rabolt ki, szarvasmarhákat, lovakat hajtott el. Mindezért állandó menekülésben kellett lennie, folyamatosan üldözték.

 

A szabadságharcban is részt vett

 

A 1848-as szabadságharc idején minden segítő kézre szüksége volt, Rózsa pedig felajánlotta a maga és serege szolgálatait, cserébe kegyelmet kért, amit meg is kapott. A kis sereg eleinte könnyedén megfutamította az ellenséget, azonban a megbízatás alig egy hónap után véget ért, amikor a csapatával kifosztottak és lemészárolták egy falut.

 

Azonban ez alatt az igen rövid idő alatt olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy több alkalommal is eltekintettek a kivégzésétől a későbbiekben. Valószínűleg a nép is ekkor kezdett benne hőst látni.

 

A vég kezdete

 

A szabadságharc bukása után újra bujkálni kényszerült, aztán valaki feljelentette. Az ítélet halál lett volna, ám a bíróság nem merte kivégeztetni a népszerű szabadságharcost. Szerencséjére életfogytiglani büntetését eltörölték, így 55 évesen kiszabadult.

 

Ekkor megpróbált jó útra térni, de belátta, hogy ez nem neki való, és újra fosztogatásba kezdett. Legnevezetesebb tette a kisteleki vonatrablás volt, ahol már nem a banda irányítójaként szerepelt. Három alkalommal próbálták meg kisiklatni a vonatot, ám először nem tudták megrongálni a síneket, a kifeszített láncot könnyen átszakította a szerelvény. Végül a sín felszedése „sikerre” vezetett. Azonban a vonaton remélt pénzesládák helyett csak felfegyverzett katonákat találtak, akik megtizedelték a menekülő betyársereget, Rózsát pedig meglőtték és elfogták.

 

Újabb életfogytiglan és az utolsó szökés következett, majd végül egy csellel sikerült ismét elfogni az egykori betyárvezért. A férfit végül egy fertőzés vitte el 1878-ban.

Ajánlott tartalmak