Kategória: Érdekesség

Most te is megtudhatod, hogyan szerepeltek a magyar művészek az árveréseken.

A műtárgy.com egy olyan oldal, ahol a műtárgyat keresők és kínálók könnyen egymásra találnak. Ők mutatták be nemzetközi adatbázisok, és a hazai aukciósházak adatai alapján, hogy hogyan szerepeltek a magyar művészek az árveréseken.

 

Mi az az aukció? Mi az a műtárgy?

Az aukció, másnéven árverés folyamán, aki a legtöbbet ajánlja egy műtárgyért, az veheti meg. A műtárgy pedig művészeti vagy iparművészeti alkotás, például egy festmény vagy egy szobor. Ha pedig elkelt a tárgy, kalapács lecsapásával jelzik.

 

De nem csak műtárgyak szerepelhetnek az aukciókon. Szép számmal akadanak rendhagyó esetek is, például nemrég újabb árverési rekordot döntött egy pár mangó. Bizony jól olvasod: Japánban 1,3 millió forintnak megfelelő összeget fizettek egy pár mangóért. Japánban megszokottak a hasonló aukciók: a rekordot két dinnye tartja, amelyre 2008-ban közel 6 millió forintnak megfelelő összeget áldozott egy vevő.

 

A magyar művészek

2018-ban a következő személyeknek volt a legtöbb aukciós bevétele:

  1. Reigl Judit (230.1 millió forint)
  2. Ackermann Rita (31.1 millió forint)
  3. Lakner László (15.3 millió forint)
  4. Fehér László (10 millió forint)
  5. Bak Imre (9.9 millió forint)
  6. Maurer Dóra (9.8 millió forint)
  7. Molnár Vera (8.1 millió forint)
  8. feLugossy László (6.6 millió forint)
  9. Váli Dezső (5 millió forint)
  10. Konok Tamás (4.5 millió forint)

 

Ha esetleg még nem hallottál ezekről a művészekről, ne csüggedj. A budapesti Várkert Bazárnál található Ybl Budai Kreatív Házban például május 5-ig nézheted meg Reigl Judit művésznő kiállítását!

Ajánlott tartalmak