Kategória: Érdekesség

Milyen volt száz évvel korábban iskolába járni, diáknak lenni?

Már javában tart az iskola, több mint egy hónapja koptatják a padot a diákok. A házifeladatok megírásával, tanulással és dolgozatírással telnek a napjaik. Táskáiban ott lapulnak a tankönyvek, füzetek, tolltartók, okostelefonok. Na de milyen lehetett körülbelül száz éve iskolába járni? Azon kívül persze, hogy okostelefon nem lapult az iskolatáskában.

 

Egy kis történelem

 

A 19.század második felére már szükség volt arra, hogy az emberek minimum írni-olvasni tudjanak, de főként olyanokra, akik ezeken túl már egyéb tudással is rendelkeztek. Így Európa-szerte bevezették a kötelező iskolai oktatást.

 

Századfordulónak nevezik a 19-20. század fordulóját, vagyis az 1890-től 1914-ig terjedő időszakot. Ekkortájt az oktatás színvonala eléggé változó volt. Függött az adott iskola földrajzi helyzetétől és az ott tanulók családjainak pénzügyi helyzetétől is.

 

Magyarországon az 1800-as évek vége felé már törtvény írta elő a tankötelezettséget 6-12 éves kor között. Ekkor vezették be a 6 osztályos általános iskolákat.

 

Kicsit később a fiú diákok már 8 osztályos gimnáziumokban és a reáliskolákban szerezhettek érettségi bizonyítványt. A lányok az Országos Nőképző egyesület budapesti felsőbb leányiskolájában tanulhattak. A szakmunkásképzők elődjei pedig a tanonciskolák voltak.

 

A felsőoktatás a tudományegyetemeken folyt. Új egyetemek is indultak, például Debrecenben.

 

Így folyt a tanítás

 

A fiúk általában több reál tantárgyat (matek, fizika, kémia) tanultak, míg a lányokat leginkább arra készítették fel, hogy jól férjhez tudjanak menni, hisz akkoriban ez volt a szokás.

 

Na és hogy mit viseltek régen a diákok? Régen az iskolai egyenruha eleinte a szegény sorsú tanulók ruházata volt, amit az iskola adott nekik, de végül más iskolák is bevezették. Mindenhol másfajta egyenruhát hordtak, így lehetett tudni, hogy a diák melyik iskolában tanul.

 

A diákok tanulhattak tankönyvekből, ezeket kölcsönbe kapták az iskolától, amit az év végén vissza kellett adni. Ceruzával és tintába mártogatós tollal írtak. A tankönyveket vagy táskában, vagy szíjjal összekötve hordták az iskolába.

Ajánlott tartalmak