• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Így veszik el a robotok a munkát az emberektől  
Kategória: Pénzügyeink

Sok gyárban egyre több munkát már robotok végeznek. Ez megkönnyíti a termelést, de pont azoktól veszi el a munkát, akik kevésbé képzettek, és szegényebbek.

A robotoké a jövő, ez klassz. De vajon arra gondoltál már, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek a munkáját kiváltják a robotok? Ezek általában olyan feladatok, amelyek egyszerűen elvégezhetőek, nem kell hozzá sok szaktudás. Egy felmérés szerint 2030-ban már a munkahelyek egyharmadát robotok tölthetik be az Egyesült Államokban. Pont a legszegényebb emberek válhatnak munkanélkülivé, mert elvesztik az állásukat.

Hová vezet a túl sok robot?

Minél képzetlenebb valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy a jövőben robotok is elvégezhetik a munkáját. Az Egyesült Államokban sok városban már egyre nagyobb az automatizáció, vagyis az, amikor emberek munkáját gépekkel váltják ki. Ezekben a városokban nőtt a szegények száma, és a gazdagok és a szegények közötti jövedelmi különbség még nagyobb lett. Sőt, már a középosztály és a gazdagok közötti szakadék is egyre mélyebb lett.

A gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lesznek

De ez miért törvényszerű?


Ennyire igazságtalanul mint most, még sosem osztották el az emberek a javakat egymás között. A leggazdagabb egy százalék kezében óriási vagyon összpontosul. Annyi pénzük van, amennyi a társadalom szegényebb felének vagyona – összesen! 


Ilyenre utoljára az 1929-33-as világválság előtt volt példa, de a különbség még akkor sem volt ennyire nagy. 


A vagyoni különbség egyre nő, és ennek oka, hogy a tőkéből (meglévő vagyonból) származó jövedelem sokkal gyorsabban növekedett, mint a munkabérek. Mit is jelent ez? Akinek sok pénze volt már eddig is, és azt okosan befektette például ingatlanba vagy részvényekbe, rengeteg pénzt kereshetett. Az ingatlanok ára folyamatosan növekedett, és a részvények ára is nőtt. 

Ezzel szemben a munkabérből élők fizetése alig emelkedett. Mindez ahhoz vezetett, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek. Ma a különbség akár 30-szoros a társadalom leggazdagabb és a legszegényebb 10 százaléka között. 

Az elmúlt öt évben is hatalmas változások történtek.


A társadalom leggazdagabb és legszegényebb 20 százaléka közötti jövedelmi különbség ennyi idő alatt a hatszorosra nőtt az Egyesült Államokban. Ez elképesztő mértékű!

Miért növekednek lassan a munkabérek? 

A vállalatok célja, hogy minél több árut adjanak el. Ezt úgy tehetik meg, hogy olcsón termelnek. Minél alacsonyabb fizetést adnak a dolgozóiknak, annál kevesebbet kell költeniük munkabérre. Így kevesebb a kiadásuk, és olcsóbban adhatják el a termékeiket. 

A világ legigazságtalanabb társadalma

  • az Egyesült Államokban,
  • Nagy-Britanniában,
  • Mexikóban,
  • Chilében
  • és Törökországban van.

Itt a legnagyobbak a jövedelmi különbség a lakosság felső és az alsó 10 százaléka között. 


A legigazságosabb társadalmak ugyanakkor Észak-Európában találhatóak. Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában. Ezekben az országokban a leggazdagabb 20 százalék és a legszegényebb 20 százalék jövedelme közötti eltérés csak háromszoros. 

Ajánlott tartalmak