Így utaztak az ókori rómaiak

Dátum: 2020.02.28.
Kategória: Érdekesség

Vajon melyik volt a kedvenc úticéljuk, és ami még érdekesebb: hogyan és mivel utaztak olyan régen?

Hogyan is utaztak az ókori rómaiak? Erre a kérdésre Ürögdi György, az ókori római világ szakértője egy egész könyvvel válaszolt. Nézzünk is pár érdekességet!

 

Az úticélok

Biztos hallottál már az ókor hét csodájáról. Ezek már régen is vonzották a látogatókat. Rengeteg turista látogatta meg a Pharos szigetén lévő világítótornyot, a rhodoszi kolosszust vagy Zeusz hatalmas szobrát Olympiában.

 

Sokan keresték fel a történelmi jelentőségű csatatereket is. De a turisták kedvelték a görög templomokat és a mitológiából ismert szent helyeket is. Képzeld, a legtöbb helyen akadtak helyi önjelölt idegenvezetők is, akik jó pénzért cserébe szívesen kalauzolták a turistákat.

Voltak, akik inkább a gyógyfürdőket keresték fel. A legkedveltebb gyógyfürdő a nápolyi öbölben található Baiae volt. Olyan hírességek fordultak meg itt, mint Cicero, Horatius, Claudius, Néró és Hadrianus.

 

Mivel utaztak az emberek?

Az, hogy manapság gyalog indulj útnak, teljességgel elképzelhetetlen, igaz? Az ókorban útra kelni viszont csak kétféle módon lehetett: szárazföldön vagy gyalog. A legtöbb helyen kövezett utakon lehetett menni.

A legszegényebbek persze gyalog indultak útnak. Lóval inkább a küldöncök közlekedtek, akik utasításokat vittek a távoli tartományokba. Gyaloghintót csak a legvagyonosabbak vettek igénybe. A turisták többsége szekéren utazott. Akinek nem volt saját kocsija, az bérbe is vehetett fogatot, szinte minden város kapuja előtt ott álltak a bérkocsik.

 

Aki nem akart az utakon zötykölődni, az választhatta a hajózást is. A korabeli turisták általában kereskedelmi hajókon utaztak. Aki hajóra akart szállni, annak először el kellett utaznia egy kikötővárosba. Ott ki kellett vennie egy szobát egy fogadóban, és kérdezősködnie kellett arról, hogy mikor indul hajó az úticélja felé. A várakozás gyakran napokig, nem ritkán pedig hetekig tartott. Mindig az adott hajó kapitánya döntötte el, hogy kedvező-e az időjárás az indulásra.

 

Ajánlott tartalmak