• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Így te is csökkentheted a légszennyezést  
Kategória: Zöld

Egy nagyon érdekes térkép mutatja, hogy Európa keleti részén rosszabb minőségű levegőt lélegeznek be mint nyugaton. Íme pár ötlet, hogyan csökkentheted a légszennyezést!

Egy környezetvédő író nemrégiben posztolt egy térképet a Twitteren, amelyen láthatod, hogyan fest a levegőminőség Európában. 

Jobb a helyzet Nyugat-Európában

A térképen szerint olyan mintha valaki húzott volna egy vonalat a nyugati és keleti országok közé. A kék színnel jelölt területeken jó a levegő, a sárga a közepesen jó, a többi, vagyis a piros és a sötét lilás értékek a rossz levegőt jelzik.  

Bár Magyarországon is rosszabb a levegő a nyugat-európai átlagnál, ám tőlünk keletebbre, illetve a Balkánon, többek közt Bulgáriában kicsit rosszabb a helyzet. Számos helyről pedig egyáltalán nincs is adat! A legjobb a helyzet Európa északi részén, ahol a megújuló energiaforrásokra (pl. szélerőművek) sokat költenek. 

Magyarország is érintett

Még télen robbant a hírbomba, miszerint az Európai Bizottság ( az Európai Unió "kormány") több országot, köztük hazánkat is bíróságon vonná felelősségre a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt. A bírósági meghallgatásra Csehországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot, Romániát, Spanyolországot és Szlovákiát hívták meg.

Hazánkra nézve pozitív hír, hogy az elmúlt években jelentős lépések történtek a légszennyezettség csökkentésére, számos területen pedig sokat javult a helyzet, de bőven van min javítani.

Mit tehetsz a légszennyezettség ellen?

Az egyik leghasznosabb dolog, amit a levegő minőségének javításáért tehetsz az, hogy növényeket, leginkább fákat ültetsz! Ha pedig teheted, inkább gyalogolj, mivel ez amúgy is nagyon egészséges, vagy használj biciklit! 

Ha épp nem használsz valamilyen elektromos kütyüt, húzd ki a konnektorból! Nem elég, ha csak lekapcsolod a számítógépet vagy a tévét, áramtalanítsd is teljesen. 

Ha már itt tartunk, akkor figyelj arra is, hogy a villanyok se égjenek feleslegesen, ha épp nem vagy a szobában! Ha például olvasol, elég egy olvasólámpa fénye, nem kell, hogy másik lámpa világítson, ahogyan tévénézéshez sincs szükség az összes fényre a szobába, ugye? 

Apróságnak tűnnek, de ha mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, javulhat a helyzet.

 

Ajánlott tartalmak