Kategória: Érdekesség

Az óceánokat gyakran nevezik a senki földjének, megóvásuk mégis minden ember közös érdeke. Segíts te is!

A Föld felszínének 71 százalékát óceánok borítják, melyeknek nagy szerepe van a bolygó időjárásának alakulásában. Az óceánok több százmillió fajból álló élővilágába tartozik például a Földön valaha élt legnagyobb faj, a kék bálna. (Egy fajhoz tartoznak azokat az élőlényeket, amelyek hasonló alakúak, közös származásúak és egymással termékeny utódot képesek létrehozni.)

 

Ezen felül a tengerek halai biztosítják az egyik legfontosabb táplálék-forrást több mint egymilliárd ember számára, másrészt a tengeri hajóknak pedig fontos szerepe van a nemzetközi kereskedelemben. És ez még nem minden: az óceánok állítják elő az általunk belélegzett levegő körülbelül 70 százalékát.  

Arról nem is beszélve, akik számára az óceánok munkát, sportot vagy éppen pihenést biztosítanak.

 

Aggódnak a tudósok

Mára a túlhalászat és a szennyezések miatt az óceánok élővilága veszélybe került.

 

Az óceánok ugyanis fulladoznak a műanyagtól. A kidobott műanyag hulladékok a világ összes óceánján ott lebegnek. Rengeteg állat, köztük teknősök, fókák, halak, bálnák szenvednek vagy pusztulnak el a műanyag darabkák lenyelése miatt, vagy ha belegabalyodnak véletlenül a hulladékba.

 

Nagy problémát jelent még a túlhalászás. A halászok túlságosan nagy mennyiségeket fognak ki. Annyira, hogy például a kékúszójú tonhal a kipusztulás szélére került.

A jó hír, hogy egyre több ország ismeri fel a problémákat és próbálja megóvni az óceánokat!

 

Így tudsz te is segíteni

A világ vezetői már serényen dolgoznak azokon a terveken, amelyek segítenek megóvni az óceánokat és az élővilágukat. Ugyanakkor te is segíthetsz, ha a következő tanácsokat megfogadod:

 

  • Ne használj műanyag zacskót, eldobható poharakat, műanyag evőeszközöket!

                    Helyette válaszd az üveget vagy papírt.

  • Próbálj kevesebb hulladékot termelni! Sok szemét az óceánban köt ki. A kinőtt ruháidat például inkább ajándékozd oda a rászorulóknak, mintsem kidobd a szemétbe.
  • Az olyan különleges hulladékot, mint például az elem, csak az erre kijelölt helyeken dobd ki.

 

Ha nem használod az elektronikai eszközeid, mindig húzd ki őket a konnektorból!

Ajánlott tartalmak